SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vad är Sveriges nästa stora livsmedelsexport?

Varför har den svenska livsmedelsindustrin en så låg exportandel?
Är företagen för bekväma eller är det fel på det statliga exportstödet? Och hur gjorde Oatly och Paulig Foods för att bli exportsuccéer? Detta ska en klok och erfaren panel diskutera på Livsmedelsföretagens exportseminarium i Almedalen den 3 juli kl 08.00-09.00.

− Den svenska marknaden är liten, extremt konkurrensutsatt och väldigt exportberoende. Trots detta har livsmedelsindustrin en exportandel på bara 30 %, att jämföra med övriga industrigrenar som ligger uppåt 70 %. Om vi ska ha en livskraftig svensk livsmedelsindustri och om vi menar allvar med livsmedelsstrategins mål om ökad svensk livsmedelsproduktion måste vi få igång exporten ordentligt. Som tur är finns det gott om exempel på svenska livsmedelsföretag som med stor framgång säljer sina produkter över hela världen och kan visa vägen för andra företag som vill satsa på export, säger Björn Hellman, vd på Livsmedelsföretagen.

På seminariet i Livsmedelsföretagens trädgård i Almedalen kommer vi få en bild av hur den svenska livsmedelsexporten ser ut idag och hur den svenska livsmedelsindustrin möter den globala efterfrågan. Vilka produkter finns det en ökad efterfrågan kring och hur kan man som företagare gå till väga för att börja exportera? Hur kan vi genom satsningar på forskning och innovation öka förädlingsgraden och därmed efterfrågan på våra svenska livsmedel? Vilka svenska mervärden går hem på olika marknader runtom i världen? Dessa är några av de spännande frågeställningar som kommer att belysas under seminariet.

Medverkande

Niklas Johansson, Statssekreterare hos Ann Linde, Sveriges regering
Carl Eckerdal, Chefekonom, Livsmedelsföretagen
Charlotte Lorentz Hjorth, VD, Krinova
Fredrik Fexe, Vice-VD, Business Sweden
Cecilia McAleavey, Director Sustainable Eating & Public Affairs, Oatly
Per Hållander, Global Account Director, Santa Maria/Paulig Foods
Moderator: Lovisa Madås, Grundare, Agfo.se

Tid och plats

Onsdag 3 juli kl 08.00-09.00 i Livsmedelsföretagens trädgård, Mellangatan 15, Visby

Mer information

Almedalsprogrammet: http://program.almedalsveckan.info/event/user-view/58935

Jimmy Sandell, kommunikationschef på Livsmedelsföretagen, 0733–550607, jimmy.sandell@li.se

Livsmedelsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsindustrin i Sverige. Vi verkar för att livsmedelsföretagen i Sverige ska karaktäriseras av högt anseende och mångfald samt ha god tillväxt, lönsamhet och konkurrensförmåga. Livsmedelsföretagen har cirka 800 medlemsföretag som sysselsätter närmare 50 000 personer, omsätter 185 miljarder kr årligen och tillsammans utgör Sveriges tredje största industrigren.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när