SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nytt utgångsläge när Science Village ska växa

Illustration av hur det kan se ut på en av gatorna
Science Village Scandinavia AB vill bygga högt, upp till 35 våningar. Nu ska kommunen avgöra om det är möjligt och samtidigt undersöka hur de nya förutsättningarna för området påverkar planerna.

Science Village Scandinavia AB (SVS) vill fortsätta utveckla Science Village vid ESS och MAX IV och har satsat högt. I deras förslag är de flesta av husen mellan 8 och 15 våningar och den högsta byggnaden på hela 35 våningar. Tanken är att detaljplanen ska binda samman tidigare planlagda delar av Science Village till en sammanhängande helhet.

– Vi är restriktiva med att bygga på jordbruksmark i Lund. Brunnshög är ett av få undantag och där är vi noga med att hushålla med våra resurser. Det kan dock göras på flera sätt och vi kommer att arbeta för att byggnadshöjderna sänks, säger Klas Svanberg (M) byggnadsnämndens ordförande.

I de planerade byggnaderna kommer det att forskas och hållas högre utbildning. Men det kommer också finnas anledning för fler att ta sig hit. Det kommer byggas hotell och finnas möjlighet för restauranger att etablera sig. Inom planområdet planeras även för ett större torg.

– Hur vi upplever en plats är mycket mer än byggnadshöjder. Vi vill skapa en stadsmiljö där det är liv mellan byggnaderna. Vår stadsplanering ska skapa förutsättningar för att området ska leva även efter att forskare och studenter gått hem, säger Hans Juhlin stadsbyggnadsdirektör i Lunds kommun.

Den huvudsakliga inriktningen i förslaget från SVS överensstämmer med ramprogram och fördjupningen av översiktsplanen från 2013 även om exploateringsnivån i förslaget är betydligt högre.

– Oberoende av förslaget från SVS har flera betydande förutsättningar såväl utanför som inom planområdet förändrats sedan 2013. De är viktiga att väga in och därför ska vi ta fram ett planprogram parallellt med detaljplanearbetet, säger Hans Juhlin.

Sedan kommunen gjorde den mer övergripande planeringen 2013 har bland annat beredskapszonen kring ESS fastställts och det planeras för en ny storskalig forskningsanläggning utöver MAX IV och ESS, en så kallad frielektronlaser. Frielektronlasern kräver en underjordisk tunnel längs E22 från MAX IV, under Vindarnas park fram till nya byggnader vid ESS. De nya byggnaderna hamnar inom markreservatet för den planerade på- och avfarten Trafikplats ESS. En eventuell flytt av Trafikplats ESS kan påverka hur byggnader kan placeras inom den nya detaljplanens.

Utöver det har Lunds universitet meddelat att de har avsikten att genomföra en mer omfattande etablering på Science Village än vad som tidigare var planerat.

– Hur mycket av universitetets verksamhet som kommer att flytta hit är en nyckelfråga för hur detaljplanen ska utformas och helt avgörande för hur helheten upplevs, menar Hans Juhlin.

Stadsbyggnadskontoret kommer att påbörja utredningar och planeringsarbete i höst. När planerna är klara beror helt på vad utredningarna visar.

Kontakta gärna för mer information

Klas Svanberg (M), byggnadsnämndens ordförande, 0708-56 50 31, klas.svanberg@lund.se

Hans Juhlin, stadsbyggnadsdirektör, stadsbyggnadskontoret, 0724-68 28 18, hans.juhlin@lund.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-25
Southco säkrar EVÖkad personlig hygien Svenska företag ökade försäljningen
2024-04-24
När konstant tryck och luftflöde är ett måste Elektronisk övervakning av luftkvalitén Från konstruktion till kund med Lännen AB Vandskæring A/S investerarVill du framtidssäkra din produktion?
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga