SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Samarbetar för att säkra en svensk hållbar industriproduktion

SVID, Tekniska Högskolan i Jönköping, Konstfack och Gnosjöindustrier
– Att en enskild aktör tar ansvar för tillverkningen av en komplex produkt genom ett nätverk av specialistindustrier är en vanlig modell i Asien. I Sverige lyser denna typ av aktörer med sin frånvaro – vi på MakerSquare tror oss vara ensamma om sättet att arbeta.

Mikael Heilmann är vd för det relativt nystartade bolaget MakerSquare. Bolagets affärsidé är att samordna specialistindustrier i Gnosjöregionen för att kunna erbjuda svensk produktion till företag som annars skulle lagt sin produktion i någon annan del av världen. Nu bjuder MakerSquare in till en workshop på mässan Elmia Subcontractor i Jönköping för att säkra en hållbar svensk produktion.

– Vi står inför utmaningar när det gäller att säkra framtida produktion i Sverige. Vi behöver öka intresset för industri, teknik, design och hållbar produktion för att kunna behålla och utveckla den kunskap vi har i landet idag, menar Mikael Heilmann.

Några av de deltagarna i workshopen är Tekniska Högskolan vid Jönköping University, Konstfack och Stiftelsen Svensk Industridesign (SVID). Fredrik Forsman, chef för näringsliv och industri på SVID, menar att klimatkonferensen i Glasgow naturligtvis ger workshopen extra aktualitet.

– Ska vi lyckas att nå allehanda mål måste alla branscher ställa sig frågan vad hållbarhet är för dem. Därför blir ett av workshopens ämnen hur vi kan nyttja design thinking, användarperspektiv och cirkulär ekonomi i produktionsprocessen.

På Tekniska Högskolan vid Jönköping University är man också intresserade av MakerSquares nya affärsmodell.

– Om svenska företag ska kunna plocka hem sin produktion måste det finnas någon som kan producera. Vad som håller på att växa fram med MakerSquare är ett unikt hållbart ekosystem för innovation och produktion, menar Moe Soheilian, universitetslektor på Tekniska Högskolan vid Jönköping University .

Samarbetet med Konstfack i Stockholm har MakerSquare haft sedan start. Mikael Heilmann menar att det är viktigt studenterna som läser industridesign får se möjligheterna med tillverkning i Sverige.

– Att ha med studenter i workshopen är dessutom väldigt viktigt då upp till 70 procent av en produkts hållbarhet påverkas av designen, avslutar Heilmann.


”Hållbar produktion i Sverige” är en workshop på mässan Elmia Subcontractor den 10:e november med ett 40-tal representanter från MakerSquare, Tekniska Högskolan vid Jönköping University, SVID, Konstfack i Stockholm och industrier från Gnosjöregionen. Syftet med workshopen är att säkra framtida industriproduktion i Sverige genom att öka intresset för industri, teknik och design, hitta nya sätt att samarbeta samt skapa lösningar kring design- och produktionsprocesserna.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Kontakt: Mikael Heilmann VD Makersquare AB, mikael@makersquare.se 0708 495 286
Tid och plats: 10 november 09:00 - 16:00 Hall C Elmia Jönköping.

Kontaktinformation
Postadress
Box 182
33524 Gnosjö
Besöksadress
Lidängs­vägen 1
33524 Gnosjö
Region
Gnosjö
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556040-6521
Grundat: 1974
Anställda: 55
Välkommen till Gnosjö Automatsvarvning.

Gnosjö Automatsvarvning tillverkar produkter med hög precision och bästa tänkbara kvalité. Vi har alla möjligheter att automatsvarva avancerade detaljer i vår moderna maskinutrusting.

Gnosjö Automatsvarvnings maskinpark består av ett flertal rundbordsautomater och NC-svarvar.
Dessa klarar upp till diameter 42 mm och NC-svarvarna klarar upp till diameter 65 mm, samtliga för tillverkning av komplicerade detaljer. Rundbordsautomaterna används i huvudsak till stora serier och CNC-maskinerna är lämpligast för små serier.

En styrka på Gnosjö Automatsvarvning är vår kvalitetsmätutrustning som borgar för en jämn och hög kvalité. Alla mätningar som görs lagras och sparas i SPS.

Renhetsanalys:
Gnosjö automatsvarvning erbjuder också renhetsanalyser av komponenter, oljor och tvättvätskor. Renhetsmätning av komponenter görs för att fastställa den mängd smuts som detaljer (ytan), oljor, tvättvätskor eller system innehåller. Det finns flera sätt att mäta renhet, vilken metod som används beror på vilka förutsättningar som finns för att erhålla ett bra resultat.

Produkter: Axlar, Bussningar, Distanshylsor, Hydraulikkopplingar, Kontaktstift, Maskindetaljer, Muttrar, Precisionsdetaljer, Rostfritt, Skruvar, Syrafast

Välkommen att kontakta oss.

Certifieringar

ISO 14001:1996 – ISO 9001:2000 – ISO/TS 16949:2002

Kontakter

Linda Fransson
VD
0370-33 32 51
Solweig Fransson
Försäljning, inköp
0370-33 32 55
Anna Fransson
Lager, företagsledning
0370-33 32 56
Olle Fransson
Företagsledning
0370-33 32 53

Filmer

Gnosjö Automatsvarvning Rundbordsautomat

Gnosjö Automatsvarvning Rundbordsautomat
Gnosjö Automatsvarvning Ivisys sorteringsutrustning

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när