SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Inget lugn efter stormen i cybersäkerhetsvärlden

Säkerhetsteam har haft det tufft under de senaste åren
Varje år genomför säkerhetsföretaget Proofpoint en undersökning av it-säkerhetschefer från hela världen för att bilda sig en bättra uppdattning av deras perspektiv och utmaningar. Årets upplaga av 2022 Voice of the CISO visade en del överraskande resultat från över 1 400 säkerhetschefer.

Förra årets rapport lyfte fram oron över den eskalerande hotbilden och säkerhetsansvariga som var osäkra på vilka risker som behöver prioriteras härnäst. Med tanke på händelserna under resten av 2021 och början av 2022, med rekordstora ökningar av ransomware och BEC, förväntade jag mig ett liknande resultat från årets undersökning, med ännu mer oro hos säkerhetsteamen. Förvånande nog visar rapporten att it-säkerhetschefer faktiskt känner sig mer avslappnade och bekväma 2022.

Säkerhetsteam har haft det tufft under de senaste åren – förändringarna som drevs av covid var bara grädden på moset gällande hot och risker. It-säkerhetschefer har anpassat sig till ett ständigt växande antal ansvarsområden som täcker operativ motståndskraft, applikations- och produktutveckling, affärskontinuitet, integritet, riskhantering och i allt högre grad fysisk säkerhet.

Det är intressant hur it-säkerhetschefer verkar känna att de framgångsrikt har navigerat genom denna turbulenta tid och dykt upp på andra sidan mestadels intakta. Otroligt nog sjönk till och med deras stressnivåer. Endast 40 procent uppger att deras roll innebar "överdrivna förväntningar", en minskning från 62 procent föregående år. Att nästan hälften av dem är stressade är fortfarande inte bra, men det kanske finns anledning att fira den nedåtgående trenden.

Tyvärr visar rapporten också en del mindre roliga nyheter. Bland annat finns en fortsatt insikt om att personalen är den primära attackytan för deras företag – en insikt som troligen förstärkts av resultaten från Verizon DBIR och World Economic Forum. Bara 57 procent anser att deras personal är tillräckligt utbildad och medveten, vilket utgör stora utmaningar att ta itu med framöver.

Uppfattningen om ett positivt förhållande till bolagens styrelser hos it-säkerhetschefer i större organisationer sjönk från 71 procent till bara 51 procent. Och 50 procent ansåg fortfarande att deras företag inte givit dem rätt förursättningar för att lyckas med sina arbetsuppgifter.

I framtiden står det klart att personalen fortfarande är den primära attackytan för organisationer och den troligaste ingånen till de flesta intrång. Trots detta finns en betydande skillnad mellan önskad position och verklighet. Detta är bara en av punkterna på listan över de hot it-säkerhetschefer står inför, en lista som visar en skillnad på endast 4 procent mellan de mest och minst angelägna hoten. Den nya undersökningen pekar ut att de högsta strategiska prioriteringarna är:

• Främja informationsskydd (39 procent)
• Ökad medvetenhet om cybersäkerhet (38 procent)
• Samla och outsourca säkerhetslösningar och kontroller (36 procent)

Sammantaget verkar it-säkerhetschefer ha anammat 2022 som "lugnet efter stormen". Trots det måste vi förbli fortsatt medvetna om att stormen aldrig riktigt avtagit, vi blev bara vana vid den, likt grodan som sitter lugnt i kastrullen med vattnet värms upp gradvis. När de geopolitiska spänningarna stiger och antalet attacker eskalerar, är det samma luckor i medvetenhet, förberedelser och förebyggande som utgör lågan som får vattnet att börja koka igen.

Andrew Rose, Resident CISO, EMEA på Proofpoint

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-24
Ifö presenterar TurboFlushVeeam förvärvar Coveware Hexagon och Dragos tecknar partneravtal Edströms Verktyg förvär­var JPD VerktygsteknikIngår partnerskap med Nozomi Networks
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten