SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Livsmedelsindustrins fem viktigaste frågor inför EU-valet

95% av av livsmedelsrelaterad lagstiftning beslutas på EU-nivå, så ur livsmedelsindustrins perspektiv kan man argumentera för att EU-valet den 26 maj till och med är viktigare än riksdagsvalet.
Livsmedelsföretagen har sammanställt industrins fem prioriteringar för EU-kommissionen, Europaparlamentet och ministerrådet inför mandatperioden 2019-24.

Söndagen den 26 maj väljer Sverige 20 representanter till Europaparlamentet. Eftersom så gott som alla lagar och regler som finns på livsmedelsområdet beslutas på EU-nivå, innebär det att valet är av stor betydelse för den svenska livsmedelsindustrin. De ledamöter som väljs in i parlamentet kan få stort inflytande över kommande beslut som får direkt inverkan på företagens villkor och förutsättningar.

1. Förnyat fokus på inre marknaden

Det krävs en nystart och mer politiskt engagemang för att upprätthålla och förbättra EU:s inre marknad på livsmedelsområdet. Regelverket för den inre marknaden behöver kompletteras och förbättras på flera områden. Detta gäller inte minst konsumentinformation som t ex varningsmärkning för allergener och hälsomärkningar, men även krav på material i kontakt med livsmedel. Den ökande tendensen att medlemsländer inför egna och protektionistiska regleringar måste också motverkas för att stoppa fragmenteringen av den inre marknaden. Dessutom behöver befintliga lagar tillämpas mer likartat, genom bättre samordning mellan medlemsländerna.

2. Forskning och innovation samt vetenskaplig evidens

Det behövs mer satsningar på forskning och innovation inom livsmedelsindustrin. Det handlar dels om att avsätta medel i EU-budgeten men minst lika mycket om att värna ett regelverk som främjar forskning och innovation. Tyvärr finns allvarliga exempel på motsatsen, exempelvis EU-domstolens tolkning av regelverket för nya mutagenestekniker för växtförädling som därmed riskerar att sakna framtid inom EU. Vetenskaplig evidens som grund för EU-lagstiftning blir också allt mer ifrågasatt, en utveckling som behöver vändas.

3. Gemensam industripolitik

Livsmedelsindustrin är Europas största industrigren. Det krävs tydligare prioritering av industripolitik och en ny EU-strategi med syfte att bibehålla och stärka den europeiska industrins konkurrenskraft internationellt på lång sikt.

4. Brexit och internationell handel

Det är viktigt för livsmedelsindustrin att man så snart som möjligt kommer överens om stabila, nära och positiva relationer mellan EU och Storbritannien. Fram till dess att detta sker bör övergångsperioden förlängas så länge det är nödvändigt. EU behöver också fortsätta föra en ambitiös handelspolitik som genom både multilateralt och bilateralt samarbete bidrar till färre handelshinder, och skapar nya exportmöjligheter för europeiska företag. EU måste försvara det internationella regelsystemet för handel och arbeta för att stärka WTO.

5. Klimat och hållbarhetsfrågor

EU:s institutioner behöver arbeta för en ambitiös klimatpolitik som bygger på vetenskaplig evidens, god praxis, samt effektiva lösningar som involverar näringslivet. I genomförandet av EU:s plaststrategi behövs ökade satsningar på forskning och utvecklandet av innovativa förpackningar där livsmedelssäkerheten inte äventyras och ett delat ansvar mellan alla berörda aktörer vad gäller nedskräpning. Livsmedelsföretagen vill se en fortsatt prioritering på EU-nivå till stöd för livsmedelsindustrins aktiva arbete med att minska matsvinn, samt att implementera FN:s globala hållbarhetsmål på detta område.

För mer information

Tove Larsson, näringspolitisk chef på Livsmedelsföretagen, 08-762 65 15, tove.larsson@li.se

Nicklas Amelin, EU-expert på Livsmedelsföretagen, 08-762 65 18, nicklas.amelin@li.se

Livsmedelsföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation för livsmedelsindustrin i Sverige. Vi verkar för att livsmedelsföretagen i Sverige ska karaktäriseras av högt anseende och mångfald samt ha god tillväxt, lönsamhet och konkurrensförmåga. Livsmedelsföretagen har cirka 800 medlemsföretag som sysselsätter närmare 50 000 personer, omsätter 185 miljarder kr årligen och tillsammans utgör Sveriges tredje största industrigren.

Få mer nyheter om Livsmedelsföretagen och livsmedelsindustrin i vårt nyhetsbrev.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-24
Ifö presenterar TurboFlushVeeam förvärvar Coveware Hexagon och Dragos tecknar partneravtal Edströms Verktyg förvär­var JPD VerktygsteknikIngår partnerskap med Nozomi Networks
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten