SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Södra Cell belyser lastyta med Titan LED mastbelysning

Södra Cell har gjort en miljösatsning genom att byta ut konventionella armaturer till Titan mastbelysning på en lastyta i Mönsterås.
Detta har resulterat i kraftigt förbättrad belysning till en lägre energikostnad.

Ut med det gamla, in med det nya
I samband med nybyggnad av ett magasin ville Södra Cell också förbättra belysningen på lastytan utanför magasinet. Innan åtgärd belystes ytan av urladdningsteknik.

Energisystem fick, tillsammans med Assemblin, i uppdrag att ta fram en lösning. Målsättningen 50 lux på lastytan skulle uppnås genom att flytta och ombestycka befintliga master.

Projekteringen visade att mastarmaturerna i Titan-serien skulle klara av de ökade belysningskraven och samtidigt minska installerad effekt med 36 %. Detta tack vare armaturens sofistikerade linsteknik.

Masterna fälldes och de gamla armaturerna byttes mot Titan. För att komplettera mastbelysningen monterades stolparmaturen LU4 på det nya magasinets fasad.

Minskad energiförbrukning, ökad säkerhet
Genom att bryta med den traditionella tekniken är lastytan idag väl upplyst till en lägre energikostnad. Installationen och mastflytten utfördes av Assemblin. Montageledare Mikael Karlsson meddelar att han är nöjd med utfallet av projektet.

Efter installation gör Energisystem en uppföljning som består av ljusmätning och dokumentation som sedan presenteras i en slutrapport. Under insamlingsarbetet till slutrapporten tar man också tillfället i akt att hämta in synpunkter från verksamheten, som i detta fall visade sig mycket positiv. Ytan är hårt trafikerad vilket innebär att bra belysning är en viktig säkerhetsfråga. Verksamheten uppskattar att arbetsmiljön tas på allvar.

–Den här belysningen är helt fantastisk, nu ser man varselfärgerna, säger en truckförare som Energisystem träffar.

Installationen ligger i linje med Södras ambitiösa hållbarhetsmål som bland annat lägger fokus vid effektivt resursutnyttjande. Södra är idag självförsörjande på energi och säljer överskottsel till den öppna elmarknaden. Företagets övergripande mål stannar inte vid att vara klimatneutrala, ambitionen är att vara klimatpositiva. Att minska utsläppet av växthusgaser och öka koldioxidupptaget är koncernövergripande målsättningar som är likställda med Södras finansiella mål.

Fakta i korthet

Installerade belysningslösningar:
16st Titan 560 FH
4st Titan 420 FH
Fördelat på 3 master

Samt 4st LU4 monterade på fasad

Tidigare installerad effekt master: 17,3kW
Ny installerad effekt master: 11,0kW
Minskad installerad effekt master: 6,3kW, 36 %

Energisystem AB är ledande leverantör av energisparlösningar för belysning. Våra lösningar har sedan starten sparat en halv miljard kronor åt våra kunder.

Energisystem
Fredrik Denninger, Pressansvarig
Tel: 0155-975 50

www.energisystem.se



SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-24
Ifö presenterar TurboFlushVeeam förvärvar Coveware Hexagon och Dragos tecknar partneravtal Edströms Verktyg förvär­var JPD VerktygsteknikIngår partnerskap med Nozomi Networks
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten