SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Retrofit istället för nytt

Modernisera ventilationssystemet
När ett ventilationssystem varit i drift några år kan det ofta bli aktuellt att göra en översyn.

Dels för att kontrollera om det uppfyller dagens krav på energieffektivitet, men kanske också för att undersöka den tekniska statusen på äldre fläktar som ofta är av AC-typ och remdrivna. Remdrivna fläktar kan efter många års drift orsaka både höga underhållskostnader och svåra driftstörningar.

Om det visar sig att det krävs moderniseringar är det inte nödvändigt att investera i ett helt nytt ventilationssystem för att exempelvis uppnå tuffare energisparmål.

Ofta är det mer lönsamt att renovera en befintlig anläggning genom att ersätta äldre remdrivna fläktar med EC-fläktar från ebm-papst.

ebm-papst Retrofit-avdelning i Sverige har lång erfarenhet av att ge support vid eftermontering av nya fläktar i befintliga system.

Att eftermonteringen sker på ett välplanerat och genomtänkt sätt är viktigt.

Resultatet blir då ett ventilationssystem som är mer driftsäkert, tystare och betydligt mer energieffektivt.

I genomsnitt är det möjligt att med ebm-papst EC-fläktar uppnå en energibesparing på 50-70 % och en så kort avskrivningsperiod som 2-3 år.

Vi har många referenser från bl a sjukhus, stormarknader, tillverkningsindustrin och kontorskomplex som lyckats med det i sina moderniseringsprojekt.

Nyckeln är tillgång till rätt data
För en framgångsrik modernisering av ett ventilationssystem är det viktigt att mycket noggrant utföra mätningar på plats av exempelvis tryckskillnad, elförbrukning och luftflöde. Sådana mätningar ger en korrekt bild av bl a tryckförluster före mätpunkten i till exempel ventilationskanaler. Om man enbart förlitar sig på tillverkarens specifikationer, eller äldre mätvärden, kan det många gånger visa sig att de inte längre motsvarar ventilationssystemets nuvarande applikationskrav och därför inte är tillräckligt exakta. Detta kan leda till en feltolerans på upp till 20%. Nyckeln till en lyckad modernisering är att arbeta med ett brett helhetsperspektiv och väga in exempelvis den omgivande miljön för en fastighet med skiftande temperaturer och lufttryck, möjligheter till fläktstyrning, krav på inomhuskomfort och önskemål om integration med övergripande system för fastighets-automation.

RadiPac-fläktarna är idealiska för eftermontering
ebm-papst energieffektiva fläktar i serien RadiPac är idealiska för eftermontering i ventilationssystem som behöver moderniseras. Fläktserien har funnits på marknaden ett antal många år och den har kontinuerligt breddats för att täcka in allt fler applikationsområden. När ebm-papst lanserade de kompakta och kompletta RadiPac-fläktarna med GreenTech EC-motorer väckte det stor uppmärksamhet. Några av anledningarna var fläktarnas höga verkningsgrad, den kompakta konstruktion, den låga ljudnivån och energieffektiviteten. Lanseringen skedde med budskapet ”Plug and play helt enkelt” för att illustrera att fläktarna är kompletta och klara för styrning och därför enkla att installera. Genom att fokusera det fortsatta utvecklingsarbetet på bland annat luftflödet i inloppet, fläktbladens profil och motorns position har det blivit möjligt för ebm-papst att sedan lanseringen göra fläktarna allt effektivare.

En viktig fördel med RadiPac är att fläkthastigheten enkelt kan anpassas till behovet i en fastighet. Från maximal effekt under dagtid när många vistas i en byggnad till kanske bara 20 % på natten. Här läggs grunden till stora energibesparingar. Det är också möjligt att stapla ett antal RadiPac-fläktar på varandra vilket ger en platsbesparande fläktvägg. På detta sätt får man en hög grad av redundans, och en betydligt säkrare drift jämfört med om ett ventilationssysten har några få remdrivna fläktar. Med fläktväggen är det lätt att kompensera en eventuell teknisk störning i en fläkt genom att öka effekten på de övriga fläktarna. Andra positiva effekter med EC-fläktarna är ett minskat behov av tekniskt underhåll, och en förbättring av inomhusklimatet till glädje för de som vistas i en fastighet!

Mer information om våra Retrofitlösningar hittar du på vår hemsida HÄR

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Björn Jonsson
Marknadschef
bjorn.jonsson@ebmpapst.se
Kontaktinformation
Postadress
Äggelunda­vägen 2
17562 Järfälla
Besöksadress
Äggelunda­vägen 2
17562 Järfälla
Region
Järfälla
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556176-9513
Grundat: 1973
Anställda: 63
Välkommen till ebm-papst AB.

ebm-papst, en världsledande fläkttillverkare!

Specialister på aerodynamik och avancerad motorteknologi

ebm-papst är ett världsledande och globalt företag inom utveckling, tillverkning och försäljning av energieffektiva fläktar och elmotorer. Spetskompetens inom avancerad motorteknologi, elektronik och aerodynamik ligger till grund för vårt framgångsrika sortiment. Våra kunder finns exempelvis inom ventilation, kyla, värme, telekommunikation, elektronikindustri, automation, medicinteknik och fordonsindustri.

Vi försöker alltid hitta den optimala lösningen för kundens applikation, ofta innebär det att vi utvecklar, producerar och levererar en fläkt eller elmotor som är anpassad speciellt för vår kund. Vår ambition är alltid ett nära och långsiktigt samarbete med kunden.

Vårt moderbolag finns i Mulfingen i Tyskland. I Sverige har vi huvudkontor, tillverkning och lager i Järfälla. Vi har lokala försäljningskontor i Göteborg, Hässleholm, Örebro, Älvsbyn, Linköping och Vellinge.

I Sverige är vi certifierade enligt ISO 9001:2015 och ISO 14001:2015 och ingår i våra ägares certifiering

Välkommen att kontakta oss.

Relaterade sökord

Elmotor, Fläkt, Servomotor, Ventilation

Certifieringar

AAA – ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Björn Jonsson
Marknad- & kvalitetschef
010-454 44 00
Jonas Hansson
Försäljningsingenjör ventilationsfläktar
010-454 44 27
Malin Emilsson
0104544409
Magnus Magnusson
Inköpschef
0104544400
Max Ronander
Innesäljare OEM
010-454 44 28

Filmer

Installation av fläktar i kyltorn

Installation av fläktar i kyltorn
Förenkla installationerna med hjälp av vårt flexibla fläktväggskoncept
Installation av kammarfläkt i ventilationsaggregat

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när