SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenskar positiva till det fysiska mötet

Flexibelt arbete är en deal breaker
En ny undersökning från Owl Labs visar att merparten av svenskar, särskilt yngre, ställer sig positiva till det fysiska mötet både i professionella och privata sammanhang. En viktig pusselbit för att upprätthålla en hybrid arbetskultur som faktiskt fungerar.

Efter en längre period där det digitala mötet många gånger fått ersätta det fysiska, ser vi ökad positivism för det fysiska mötet, särskilt bland den yngre. I en ny undersökning från det kollaborativa teknikföretaget Owl Labs genomförd i samarbete med Novus säger sig sju av tio (70%) svenskar vara positiva till fysiska möten i professionella sammanhang samt att fler än åtta av tio (82%) svenskar känner sig positiva till fysiska möten i privata sammanhang.

Men även om fler möten sker i fysisk form kommer det fortsätt vara lika vanligt att inkludera deltagare via en videolänk - hybridmöten, eller helt digitala möten. Hybridarbete är just det - flexibilitet att kunna blanda fritt mellan det digitala och det fysiska, vilket är det som anställda idag eftersträvar. Särskilt den yngre generationen.

Flexibelt arbete är en deal breaker
Även om vi nu ser en ökad positiv inställning till det fysiska mötet, är möjligheterna med att kunna välja varifrån, när och på vilket sätt man arbetar och genomför möten en väldigt viktig aspekt. En tidigare undersökning från Owl Labs (feb 2022), visar att närmare hälften (43%) av arbetstagarna i Sverige skulle tacka nej till ett jobb om flexibla timmar inte erbjöds och var tredje, 30%, skulle tacka nej om de inte tilläts en flexibel arbetsplats. 1 av 3 (33%) av de anställda uppger att om en framtida arbetsgivare krävde att de skulle arbeta från kontoret på heltid skulle de tacka nej till jobberbjudandet.

“The lost generation” eftersträvar renodlat hybridarbete
“The lost generation” kallas ibland de som precis i början av sin karriär eller direkt efter examen fick arbeta hemifrån under pandemin, utan samma personliga introduktion till företaget, de anställda och dess kultur, så som det brukade se ut. Självklart är det fullt möjligt att lära sig en ny roll och komma in i arbetslivet genom digitala möten och samarbete. Men faktum är att inget slår att personligen introducera nya medarbetare in i organisationen, att personligen få utbyta erfarenheter med sina nya kollegor och att känna in och anamma en organisations kultur. De sociala och kulturella aspekter på en arbetsplats är viktiga och utgör en nyckelkomponent som måste prioriteras i modellen kring distans- och hybridarbete, där det digitala mötet inte till fullo kan ersätta den fysiska kontakten.

Helt utan det fysiska (vilka idag ofta inte är fallet då det mesta är hybridarbete) är det heller inte lika lätt att knyta personliga relationer och band till en arbetsplats, vilket gör att en del kan uppleva det enklare att byta jobb så fort tillfälle ges då det indirekt inte finns så mycket som håller den anställde kvar. Kostnaderna för anställda som säger upp sig är ofta höga och att prioritera insatser som gör att hybridarbetet fungerar som det är tänkt är ofta väl värda. Att unga nu är mer positivt inställda till fysiska möten kan också ses som en signal till att de behöver just den fysiska närvaron på jobbet som renodlat hybridarbete innebär.

Som organisation är det därför viktigt att inrätta nya riktlinjer och samarbetsverktyg för fortsatt hybridarbete men där det ges plats för det mer personliga, fysiska mötet. Detta kan exempelvis uppnås genom att samla medarbetarna med ett antal schemalagda fysiska möten på kontoret varje vecka, där det finns vissa krav på att komma in till kontoret x antal dar i veckan. Ett bra första steg för att hitta bra riktlinjer kan ofta vara att fråga de anställda vad de tycker fungerar bäst och sedan försöka ta en bra mellanväg.

För att fortsatt stödja och upprätthålla en fungerande hybridmodell kommer arbetsgivare även att behöva investera ytterligare i robust teknik som skapar en uppslukande arbetsmiljö oavsett plats. Att investera i bra samarbetsutrustning kommer att säkerställa en rättvis upplevelse för både anställda som arbetar från kontoret och distansanställda. Detta kommer att vara en nyckelfaktor för att behålla anställda och bygga företagskultur i en hybridvärld.

Av Frank Weishaupt, VD, Owl Labs

Jenny Widing | PR consultant
jenny@nlpr.se | +46 70 985 30 20
Northern Link PR
Banérgatan 12, 115 23 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Lär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbetenAntalet nätfiskeattacker ökarNytt samarbete med Svenska Taxiförbundet
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884