SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vakuumteknikens roll inom frystorkning

Det finns olika sätt att förlänga hållbarheten hos livsmedel. Frystorkning är en modern förlängning av traditionella torkningsmetoder för att under längre tid kunna skydda livsmedel från att förstöras.
Denna process är endast möjlig med modern vakuumteknik eftersom frystorkning av livsmedel utförs under vakuum.

Frystorkning lämpar sig för frukt och bär samt tillagat kött eller grönsaker. Även örter och kryddor konserveras med fördel med frystorkning genom att endast några få procent vatten lämnas kvar i dessa produkter. Det mest kända frystorkade livsmedlet är förmodligen snabbkaffe. Många färdigrätter, som endast löses upp i kokande vatten för tillredning i granulat- eller pulverform, har först frystorkats. I princip kan även snabbmat torkas på ett enklare sätt, exempelvis genom uttorkning. Nackdelen med detta är att det ändrar livsmedlets struktur och utseende. Dessutom kan aromer reagera med syret i luften och påverka smaken. Under frystorkning förblir strukturen oförändrad och de torkade cellerna kan lätt absorbera vatten under tillagning. Vid torkning med vakuum bevaras aromerna nästan helt och hållet.

Processen
Frystorkning är en uteslutande fysikalisk process som utgår från sublimeringsprincipen. På grund av vakuumet i torkningskammaren sublimeras det frusna vattnet till vattenånga. Isen hoppar över vätskefasen och förångas direkt från fast form.

Före den faktiska torkningsprocessen måste produkten, det kan vara bär, fruktbitar eller kaffeextrakt, djupfrysas i en kylningskammare. För detta ändamål sprids produkten ut över brickor som sedan placeras i kylningskammaren, antingen direkt eller på vagnar. Den frusna produkten placeras därefter i själva torkningskammaren (fig. 2). I vissa frystorkare sker kylningen direkt i torkningskammaren. Även frystorkare för kontinuerliga processer används inom livsmedelsbearbetning. Efter kylning sker den faktiska torkningsprocessen i den lufttäta kammaren genom att lufttrycket i kammaren reduceras via en vakuumpump tills ett vakuum på 1 to 0,5 mbar uppnås. Förångningsprocessen för det frusna vattnet börjar nu vid -50 till -40° Celsius. Vattenångan sugs ut ur torkningskammaren av vakuumpumpen till en eftermonterad sensor. I denna ”isfälla” som är nedkyld till minst -70° Celsius, sublimeras ångan och kondenserar till is på kylslingan. Det mesta av fukten elimineras från produkten under detta processteg som kallas för primär torkning.

Under sublimering extraheras värmeenergi ur torkningskammaren. Det innebär att temperaturen i kammaren sjunker under denna process. Kammaren behöver därför värmas upp. Det är viktigt att se till att endast så mycket värmeenergi tillsätts som tas från vattnet som sublimeringsenergi för att hålla temperaturen konstant eller tillåta en liten ökning av temperaturen upp till -20° Celsius.

För de flesta livsmedel följs primär torkning omedelbart av sekundär torkning. Detta innefattar eliminering av starkt bunden restfukt från produkten genom att vakuumnivån sänks till 0,01 mbar eller lägre och att temperaturen höjs över fryspunkten. Torkningskammaren ventileras sedan till atmosfärstryck och den torkade produkten med en vattenhalt på en till fyra procent tas ut för vidare bearbetning. Torr luft eller ädelgas används för ventilation så att den torkade produkten inte kan absorbera fukt från den omgivande luften.

Fysikaliska parametrar
Frystorkningsprocessen är beroende av dessa parametrar (fig. 3):
• Tryck, eller vakuumnivåer
• Temperaturer
• Tid

Självfallet spelar produkterna och deras egenskaper en viktig roll. Av denna anledning utförs tester på testanläggningar innan industriell frystorkning av produkten sker i större kvantiteter.

Vakuumteknik
Frystorkning förutsätter en tillförlitlig och exakt justerbar vakuumförsörjning. Två typer av vakuumgenerering har prövats i industriella frystorkar för livsmedel:
• Vakuumsystem med lamellvakuumpumpar och vakuumbooster (fig. 4)
• Vakumsystem med skruvvakuumpumpar och vakuumbooster (fig. 5)

Vilket av de två vakuumsystemen som lämpar sig bäst beror på torkningsanläggningens storlek, vilka produkter som ska torkas och de fysikaliska parametrar som redan nämnts.

Vakuumsystem med lamellvakuumpumpar samt vakuumbooster
Lamellvakuumpumpar är oljesmorda och kan uppnå ett sluttryck på upp till 0,1 millibar. För att kunna generera en högre vakuumnivå och ha tillräckligt hög kapacitet i arbetsområdet på mindre än 1 millibar, rekommenderar vi användning av en så kallad vakuumbooster. Detta har fördelen att en vakuumnivå på upp till < 0,001 millibar uppnås. Vidare kan en kombination av en lamellpump och en vakuumbooster konstrueras mer exakt efter frystorkens storlek och är ännu mer energieffektiv än den stora enkla lamellvakuumpumpen. Slutligen kan en vakuumexpert beräkna den effektivaste pumpkombinationen. Busch Vacuum Solutions kan alltid erbjuda det rätta vakuumsystemet för varje storlek på frystorkar tack vare det breda utbudet av storlekar på lamellvakuumpumpar och vakuumbooster.

Vakuumsystem med skruvvakuumpumpar samt booster
Skruvvakuumpumpar arbetar torrt, dvs. oljefritt, och uppnår ett sluttryck på upp till 0,01 millibar. Ett vakuumsystem med skruvvakuumpumpar i kombination med en booster är att föredra framför en lösning med enkel vakuumpump. Skruvvakuumpumpar kan utrustas med en frekvensstyrd motor så att kapaciteten automatiskt anpassas till respektive krav för processteget under frystorkning.

En vakuumexpert ska i allmänhet rådfrågas vid val av vakuumteknik och dess dimensionering. Experten kommer alltid att erbjuda den mest ekonomiska och tekniskt mest motiverade lösningen. Busch Vacuum Solutions har tillverkat vakuumlösningar för frystorkning av livsmedel och läkemedelsprodukter under decennier. Utöver vakuumteknik erbjuder Busch även all övervakning, mätning och detektionsanordningar för den kompletta processen.
Kontaktinformation
Postadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Besöksadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Region
Härryda
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556198-1308
Grundat: 1978
Anställda: 26
Välkommen till Busch Vacuum Solutions!

Busch Vaccum Solutions finns nära dig i Sverige. Vi hjälper dig att ta fram rätt vakuumlösning, system eller centralvakuum efter dina behov och kan erbjuda servicelösningar ute hos kunder i hela landet. Vårt huvudkontor ligger i Mölnlycke, utanför Göteborg, och vi har servicecenter i Uppsala, Helsingborg och Skellefteå.

Busch Group är en av världens största tillverkare av vakuumpumpar, vakuumsystem, blåsmaskiner, kompressorer och gasavskiljningssystem. Under sitt paraply rymmer gruppen tre välkända varumärken: Busch Vacuum Solutions, Pfeiffer Vacuum och Centrotherm clean solutions.

Det omfattande produktutbudet gör Busch Group till din föredragna leverantör för lösningar inom vakuum, övertryck och avskiljningsapplikationer inom alla branscher, såsom halvledare, livsmedel, analys, kemikalier, metallurgi och plast. Detta inkluderar även design och konstruktion av skräddarsydda vakuumsystem och branschens mest omfattande världsomspännande service nätverk.

Busch Group är ett familjeföretag som drivs av familjen Busch. Mer än 8 000 anställda i 45 länder över hela världen arbetar för gruppen. Sedan sin början för mer än 60 år sedan är Busch baserat i Maulburg, Tyskland.

Tillverkning sker i 19 egna produktionsanläggningar i Kina, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Indien, Rumänien, Sydkorea, Schweiz, Storbritannien, USA och Vietnam, alltid nära sina kunder för snabb leverans runt om i världen.

Det som kännetecknar det familjeägda Busch Group är stabilitet, pålitlighet och flexibilitet. Denna kombination gör oss till din bästa helhetsleverantör på vakuummarknaden för innovativa och individuella lösningar.

Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Åsa Jönegren
VD
+46313380082
+46 720 70 27 77

Filmer

Busch Vakuumteknik AB

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när