SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Att låsa in sig är inte framtiden!

Det är komplext att digitalisera industrin
Det är hög tid att industriföretagen inser att gränsöverskridande samarbeten är en förutsättning för att möta nya tidens marknadskrav. Det handlar om att förstå att produkter håller på att förvandlas till tjänster som konstant förändras i linje med kundernas realtidsbehov. Industriföretagen behöver öppna sina dörrar för den nya typer av samarbeten mellan olika ekosystem i syfte att skapa snabb innovationskraft.

Inom affärsvärlden är Sverige som land känt för att vara snabbt på att ta till sig de senaste teknologierna. Vi hoppade exempelvis tidigt på affärssystemståget och våra stora industriföretag har därmed länge kunnat navigera var de befinner sig och vart de ska i förhållande till affärsplanen. Men lösningarna var ofta silo-baserade, vilket gjorde det svårt att optimera verksamheten ur ett helhetsperspektiv. Det räcker inte till idag, inte när det finns alla möjligheter att koppla upp och hantera verksamheten som ett datadrivet ekosystem.

Företag som Spotify och Netflix är ett par exempel på hur det som tidigare varit rena produkter som nu förändrats till nya typer av tjänster som användare prenumererar på snarare än äger. Allt pekar på en liknade utveckling inom industrin. Inom bilindustrin blir leasing allt vanligare när allt färre ser något större värde i att äga en egen bil. Och varför skulle man i förskott vilja betala för år av användning och dessutom själv ansvara för service? Med leasingavtal kan tillverkare erbjuda användare att slippa detta. För andra kan det kännas orimligt att behöva betala för den tid som bilen står oanvänd, och i kölvattnet av detta har många app-baserade mobilitetsföretag skapat nya attraktiva erbjudanden som exempelvis bilpooler.

På samma sätt kan andra industriföretag skapa helt nya erbjudanden. Leverantören behöver dock förhålla sig till att den risk som tidigare låg hos kunden nu läggs på leverantören. Detta är en stor fördel för slutkunden eftersom leverantören tvingas ta ansvar för användarupplevelsen över tid för att inte tappa sin kund.

Det som kännetecknar den här typen av tjänster är att de är datadrivna och bygger på samarbeten mellan flera olika aktörer inom ett ekosystem. För att exempelvis erbjuda transport som tjänst behövs försäkring, service, själva transportmedlet, betalsystem, en app, med mera. Dessutom ska allt fungera ihop och kunna styras i realtid. Det finns redan experter inom dessa områden var för sig, men när alla tjänsterna fungerar ihop har man plötsligt en ny tjänst som människor vill ha, men som ingen leverantör kan skapa, driva och vidareutveckla själva.

Det är den här samarbetsandan som kommer att vara avgörande för svensk industri och hos dess leverantörer. Genom att snabba på detta kan våra industriföretag fortsätta att vara så framgångsrika som de varit under den gamla modellen. Det sammankopplade industriföretaget har helt andra möjligheter att driva en relevant holistisk strategi och löpande innovation baserat på realtidsinsikter.

Det är komplext att digitalisera industrin - och för att skapa relevanta lösningar krävs alltså ett ekosystem av kompetens där alla kan knacka på dörren till industrin och inspirera dem till att tänka nytt.

Av Filip Stål, Nordenchef på PTC

Jenny Widing | PR consultant
jenny@nlpr.se | +46 70 985 30 20
Northern Link PR
Banérgatan 12, 115 23 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-06-01
Maersk påskyndar sin strategiska transformation Smidmeks betongfasad imiterar träpanel
2023-05-31
Alicat flödes- och tryckinstrument Tjäna pengar och bidra till återvinningVerderflex Slangpumpar från Telfa Maskinförsäljning - Ny grävmaskin eller hjullastare?Entreprenadmaskiner på auktion
2023-05-30
Design & ergonomi: Herman Miller kontorsstolar har alltGlobal marknadsplats för begagnade maskinerHårdhetsprovare: Vad är det och varför är det viktigt? Industriell 3D-mätning med hjälp av TBMXMandalons tips vid design av chip och sensorer
2023-05-29
Vepax: Komplett lösning för verktyg och maskinerEn lång kedja av flexibla lyftRope Access: En effektiv lösning på fågelproblemPersonskydd - en investering i säkerhetSäker truckhantering på arbetsplatsen
2023-05-26
Fallskydd från Cranemech: säkerhet på arbetsplatsen Högkvalitativa transporttankar från MPPEntreprenad och anläggningsmaskinerOmarbetade högprecisionsfräsarKongress med extra allt