SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Att skapa en trygg och jämlik värld för alla med hjälp av AI

Precis som all annan framväxande teknik har AI både fans och kritiker. Vissa är oroliga för att AI ska ersätta den mänskliga arbetskraften, medan andra känner sig tveksamma till om AI kommer kunna uppfylla sina löften.
Många företagsledare och tekniska experter tror dock att AI så småningom kommer att göra mer gott än ont. Med en etiskt riktig användning kommer AI att bli en viktig tillgång.

Från och med år 2020 låg den artificiella intelligensens globala marknadsstorlek på nästan 30 miljarder dollar. Men i en ny rapport beräknas den globala AI-marknaden vara värd nästan 300 miljarder dollar år 2026, med en enorm, tvåsiffrig CAGR-tillväxt på 35,6% under prognosperioden, vilket understryker både potentialen i AI och den tilltro som företagsledare har till tekniken.

Samtidigt väcker AI också oro kring automatisering och mekanisering av manuella uppgifter, då risken att förlora jobb och försörjning utgör ett reellt hot. Men baserat på principerna om jämlikhet, inkluderande och demokratisering har AI mycket att erbjuda företag, samhällen och världen i stort.

Oro: Maskiner framför människor?

Även om förlorade jobb på grund av AI och automatisering är det främsta bekymret bland arbetsgrupperna, så finns det även andra dilemman som bekymrar. Till exempel så är AI nu redo att på allvar kliva in i bilindustrin i form av introducerandet av obemannade, autonoma fordon. Faktum är att framstående elbilsföretag som Tesla redan är på väg att uppnå "level-five"-autonomi, vilket innebär att fordonet inte kräver några förarinslag. Teslas nuvarande ”level-two”-autopilot kräver föraringripande med händerna på ratten. Men med en potentiell mjukvaruuppdatering i dess AI-motor skulle ”level-five”-autonomi kunna aktiveras utan nya hårdvarukrav.

Med föraren borta ur ekvationen går tusentals kommersiella förare, som till exempel lastbilsförare och chaufförer, en osäker framtid till mötes. Samtidigt, när de väl är automatiserade, kommer löpande band-produktionerna att se betydligt mindre engagemang från människor på fabriksgolven. Men AI utlovar också billigare, säkrare och mer standardiserade processer, samtidigt som de låter de mänskliga resurserna ta sig an handledarroller. Teslas första innovationer av autonoma fordon såg en minskning av trafikolyckor med 40% genom att aktivera den självkörande tekniken.

En annan nyckelfråga är hur detta framtida paradigmskifte påverkar förmögenhetsfördelningen? När en majoritet av uppgifterna har automatiserats måste förmögenhetsklyftorna överbryggas. Även här kommer AI att spela en avgörande roll för att utjämna post labor-ekonomin genom att skapa de driftsmodellerna som mest rättvist gynnar alla i värdekedjan. Mänskliga fördomar, som spelar en avgörande roll för ojämlikhet kring möjligheter och rikedom, kan elimineras med smarta maskiner samtidigt som de avlägsnar mänskliga fel som orsakar företag återkommande förluster.

Okontrollerbara maskiner och säkerheten kring AI är två andra viktiga faktorer som organisationer på allvar måste överväga i sin strävan efter affärsframgångar. För att uttrycka det enkelt har vi hittills bara skrapat på den artificiella intelligensens yta och dess teknik utvecklas ständigt. Ett såpass komplext och självutvecklande ekosystem utgör en utmaning för företagsledarna att behålla kontrollen över landskapet. Det är av största vikt för företag att stå vid rodret när det kommer till beslutsfattande och inte ge efter för intelligenta maskiner. AI måste användas så att maskiner kompletterar och inte konkurrerar med människorna. På samma sätt är den etiska användningen av AI oerhört viktigt för att säkerställa att den inte blir oseriös. Skadlig användning av AI kan få långtgående negativa effekter.

Möjligheter: Maskiner stärker människor

Medan de potentiella konsekvenserna av AI har fått många att höja på ögonbrynen, så handlar de framtidsinriktade diskussionerna mycket om dess etiska användning och styrning. Med andra ord måste AI kollektivt användas på ett sådant sätt att alla gynnas av tekniken. Vi bör samtidigt beakta att även om vi är rädda för förlorade jobb på grund av AI-introduktionen, så kan AI faktiskt bana väg för en större talangpool, genom att erbjuda större åtkomst till möjligheter inom utbildning, hälsovård och olika yrken. Med AI kommer omfattningen av arbetet inte bara att öka utan även diversifieras, baserat på synergin mellan människor och maskiner. Faktum är att detta förväntas pressa upp efterfrågan på ytterligare arbetskraft med 21 till 33% till och med 2030, vilket innebär att det kommer genereras 550 till 890 miljoner nya jobb. Även personer med vissa funktionsnedsättningar kommer att kunna få hjälp av AI-drivna initiativ för att optimera sin kompetens.

Klimatförändringarna är ett annat område som kommer att kunna gynnas enormt av AI – i positiv bemärkelse. I takt med att styrande instanser kräver minskade koldioxidutsläpp, bättre avfallshantering och ansvarsfullare användning av miljöresurser, så har hållbara utvecklingsmål (SDGs) blivit avgörande för alla. Då nationer och företag strävar efter att nå koldioxidneutralitet och nollutsläpp under det kommande decenniet och senare, har AI mycket att erbjuda i form av förbättrade vädersimuleringar och övervakning, prognoser och förutsägelser, snabbare krisåtgärder och förstås även effektivare bevarandeinitiativ. Studier visar att AI har kunnat öka noggrannheten för att identifiera väderfronter, tropiska cykloner och atmosfäriska floder med 89 till 99%. AI har dessutom potentialen att kunna omdefiniera driftsmodeller och processer för att begränsa klimatförändringar och gradvis hjälpa planeten att återhämta sig.

En AI-lösning från BrainBox AI, ledande startupföretag som specialiserat sig på autonom byggnadsteknik, är ett perfekt exempel på hur tillämpad AI kan hjälpa människor att bekämpa klimatförändringskrisen. BrainBox AI utnyttjar en självanpassande AI-lösning för att optimera energiförbrukningen i byggnader som allmänt anses utgöra stora källor till klimatförändringar. Denna AI-lösning automatiserar HVAC-systemet (uppvärmning, ventilation och luftkonditionering) i en byggnad för att ge upp till 25% minskning av de totala energikostnaderna, 20 till 40% minskning av koldioxidavtrycken och 60% ökad komfort för de boende.

Fattigdom och hunger är andra kritiska frågor som världen ständigt brottas med. Rapporter antyder att vi måste öka livsmedelsproduktionen rejält för att säkerställa att det finns mat för alla. Med AI-aktiverad automatisering kan livsmedelsproduktion och bearbetning ökas och förbättras radikalt. Till exempel så hjälper AI-drivna applikationer såsom FarmView redan forskare att ta reda på rätta genetisk mixen för att skapa frön med högst avkastning och näringsvärde, samt vilka som är de mest sjukdomsresistenta stammarna av stapelgrödor. På samma sätt har AI en roll att spela för att säkerställa bättre trygghet, säkerhet och upprätthållande av mänskliga rättigheter. Noggrann övervakning i form av innovationer som ansiktsigenkänning, avbildning och termisk skanning kan inte bara avvärja katastrofala konsekvenser, utan även förebyggande identifiera onda avsikter.

I slutändan strävar vi alla efter att få en bättre värld och i kampen mot vår tids olika sjukdomar och brister måste vi skapa en motståndskraftig framtid för oss alla. Etisk användning och robust styrning av AI är centralt för vårt beslutsfattande, vilket kommer att forma den framtid vi lämnar över till våra efterträdare.

Av: Amit Gupta, SVP & Global GTM Head för DRYiCE, HCL Technologies


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Henrik Aare | PR consultant
henrik@nlpr.se | +46 70 598 22 82
Northern Link PR
Banérgatan 12, 115 23 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-10-15
Investeringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
2021-10-14
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
2021-10-13
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!Läkemedelsrobotar gör entréNy standard för batteri­anläggningar med litium-jonbatterierUtställning om svensk arkitektur och hållbarhetBiogasen kan minska koldioxid­utsläppen inom industrinHöghastighetsfräsmaskinen DATRON MLCube är unik i sin storlekAI och framtidens arbetslivSamrådsstart för reviderad vindbruksplanSelga och Storel blir Rexel
2021-10-12
Correa presenterade två stora nyheter under EMO 2021Ravema tar fram modulbaserad automationslösning!Smart belysning spar energi i hjärnsmart skolaIntegritetsfokuserade annonserings­lösningar är här för att stannaSå ska en grönare verkstadsindustri hjälpa Sverige att nå klimatmålenGötene Ufo lanserar nya skopor
2021-10-11
Ny termiskt ledande plast för krävande applikationerÖgonsäker industriell laser med hög effektComPacT NSX/NSXm en ny generation isolerkapslad effektbrytareFossilfri E-mobilityNy teknik kan göra kropps­arbete 60 procent lättaregop lanserar akrylskivor av 100% återvunnet materialHydroscand utökar sortimentet med flexibel avgasklammerSTIHL lanserar kraftfull topphandssågÖka din lönsamhet med Hitachi ZX210-7 och ZX225US/USR-7BRA Bygg partner till WangeskolanInterConsult Sverige sluter samarbetsavtal med Malte Månson VerkstäderAlcros höstnyheter är utvalda för perfektionHiQ etablerar sig i Jönköping
2021-10-08
Här är kreditkortet av 100 procent träFem tips när du väljer avlopp för hög miljöskyddsnivåSäkra framtidens arbetsplats med identitet i centrumFler eldrivna grävmaskiner och lastare från VolvoEngcon förenklar transport och förvaring av tiltrotatorerEyetron lanserar inom kort sin säkerhetsprodukt