SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Contour Designs gröna offensiv

Nu utmanar vi hela branschen
Contour Design plockar nu isär sina bästsäljande produkter för att analysera vilka delar som kan ersättas med mer miljömässigt hållbara material. Metoden har redan visat att det går att halvera koldioxidutsläppet för en av företagets mest populära produkter. Målet är att år 2030 använda minst 50 % återanvänt material i sina produkter - med förlängd livslängd. Arbetet markerar startskottet för en viktig grön omställning för det danska företaget som specialiserat sig på ergonomiska mus- och tangentbordslösningar.

När Contour Design lanserade sin nya produktserie av ergonomiska möss - RollerMouse Pro och SliderMouse Pro - under våren 2023 var hållbarhet en central del av produktutvecklingen redan från start. Nu tar dock Contour Design hållbarhet till en ny nivå genom att plocka isär, granska och noggrant undersöka sina befintliga produkter för att avgöra hur de kan göras grönare och mer miljömässigt hållbara. Initialt handlar det om några av företagets mest populära produkter: RollerMouse Red och Unimouse.

“Nu utmanar vi hela branschen att följa med oss i detta. Att göra IT-produkter mer miljövänliga är en viktig del av klimat- och miljöarbetet. Alla som tillverkar dessa produkter borde följa oss i att ha som mål att ha 50 % återanvänt material inom fem år. Alla som köper produkterna borde dessutom ställa motsvarande krav på tillverkarna”, säger Albert Brønd Wendelboe, Head of Sustainability and Compliance på Contour.

Det här är första gången som företaget plockar isär befintliga produkter för att analysera hur man kan ersätta existerande material med nya och mer hållbara material som till exempel återvunnen plast och aluminium. Målet är att minska produkternas koldioxidavtryck.

Resultat: minskning av aluminium motsvarande 55 läskburkar
När det gäller RollerMouse Red har det till exempel visat sig möjligt att minska koldioxidutsläppen från 36 kg CO2-ekvivalent till 18,49 kg CO2-ekvivalent. Detta är en minskning på ungefär 50 % CO2, vilket motsvarar att köra cirka 1100 km i en Tesla Model S från Stockholm till Hamburg. Den primära anledningen till minskningen är att befintligt material, såsom nyutvunnet aluminium, har ersatts med återvunnet aluminium. Mängden aluminium som har ersatts av det nya återvunna aluminiumet motsvarar 55 aluminiumburkar.

Fler av företagets befintliga produkter kommer att genomgå samma procedur under kommande år. Processen med att noggrant granska produkt för produkt är en början på arbetet med att skapa en produktportfölj i linje med den cirkulära ekonomin.

Contour Design har satt upp ett konkret mål om att mer än 50 % av materialen i nya produkter ska bestå av återvunnet material år 2030. Samtidigt är målet att designa produkter av så hög kvalitet att livslängden förlängs och att det ska bli lättare att antingen reparera eller byta ut produktens reservdelar.

”Vi har under en längre tid arbetat med målet att optimera den miljömässiga hållbarheten i våra produkter och ta på oss det ansvar vi anser att vi har som tillverkare. Det har bland annat avspeglat sig i våra nyutvecklade produkter, där hållbarhet har varit en central del från start. Vi vill givetvis även utnyttja våra nya teknologiska framsteg när det gäller vår befintliga design. Det är mycket glädjande att vi nu kan göra våra befintliga produkter betydligt grönare”, säger Albert Brønd Wendelboe, Head of Sustainability and Compliance.

Contour använder fyra primära sätt för att integrera miljömässig hållbarhet i sina produkter:
• Prioritera hållbara material både i nya och gamla produkter, det vill säga både återvunna material och material som kan återvinnas efter användning
• Utveckla produkter med lång livslängd och låg energiförbrukning
• Undersöka möjligheterna för återvinning, reparation och återanvändning av material och elektroniska komponenter
• Lyssna på och samarbeta med kunder, partners och investerare för att identifiera nya möjligheter för återanvändning

De nya och grönare versionerna av RollerMouse Red och Unimouse kommer att vara tillgängliga på marknaden under april 2024.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-24
Nyckeln till precision inom träbearbetning Fördelar med kvalitativa magnetfältsmätareIntervju med Agne SvenbergEtt årtionde av inno­vativa propanlösningarBOLIST inleder samarbete
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten