SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Design för livet

En milstople inom utbildning
CAD har länge varit avgörande när designers och ingenjörer utvecklar nya produkter, förädlade processer, reducerade kostnader och påskyndade iterationer. För de allra flesta har det alltid varit så, men en snabb tillbakablick avslöjar att det faktiskt handlar om teknik som förverkligades för mer än 40 år sedan.

Mycket har förändrats under dessa fyra decennier, och PTC är stolta över att ha varit en del av utvecklingen.

I slutet av 1980-talet öppnade PTC:s Pro/ENGINEER-teknik upp för parametrisk design. Nästa milstolpe kom i samband med det webbläsarbaserade PLM-konceptet Windchill på 1990-talet, och 15 år därefter ersatte Creo Pro/E och blev den första CAD-lösningen att erbjuda rollbaserade appar.

Många trodde att PTC tog en stor risk när de gick bort från Pro/E, men bolaget visste att överflödet av funktioner var för mycket för många användare. Man ville förenkla genom att erbjuda en mycket flexibel och öppen lösning som skulle lösa problem med användbarhet, interoperabilitet, hantering av sammanställningar och teknikinlåsning. Lanseringen av Creo var ett enormt tekniskt framsteg på CAD-marknaden.

PTC:s fokus på att vara en ledare inom digital teknik innebar att man alltid ville komma med något nytt. Nästa strategiska steg togs 2019 i och med uppköpet av Onshape. Uppköpet skapade chockvågor genom hela utvecklargemenskapen och adderade den enda Software-as-a-Service (SaaS) produktutvecklingsplattformen till PTC:s produktportfölj. Plattformen kombinerade kraften i CAD med inbyggd datahantering, samarbetsverktyg i realtid och affärsanalys för att göra det möjligt att skapa bättre produkter i molnet.

Det finns ett vägskäl som är viktigt att förstå här. Creo och Windchill försöker göra det enkelt att återanvända geometri miljoner, miljarder och biljoner gånger. Onshape försöker lösa problem för företag som utvecklar produkter med kort livscykel. Behoven hos dessa kunder ser olika ut, och detta återspeglas i behovet av att underhålla och utveckla båda lösningarna.

En milstople inom utbildning

När PTC förvärvade Onshape kunde inte ens de mest visionära personerna i styrelsen förvänta sig att det skulle ha mer än 1,5 miljoner användare endast tre år senare.
Upptaget från företags- och industrivärlden har varit betydande, men där PTC har haft störst tillväxt har varit inom utbildning, vilket bygger på en önskan att se till att unga människor kan fortsätta att lära sig trots pandemin.

För att använda CAD i ett klassrum måste eleverna använda arbetsstationer, så eleverna utförde sitt CAD-arbete i skolan. Sedan slog Covid-19 till och de flesta CAD-klasser runt om i världen ställdes in från den ena dagen till den andra. Och det är just detta som är det fina med molnet; Onshape låter studenter arbeta i programmet varifrån som helst och när de önskar. Det kan var i datorlabbet på skolan, på sin egna bärbara dator eller via mobiltelefon på bussen hem och på familjens dator. Oavsett varifrån de öppnar CAD-programmet syns alltid den senaste versionen av det pågående arbetet.

Innan pandemin hade Onshape cirka 200 000 användare, men när pandemin var ett faktum bytte studenter, lärare och professorer till Onshape och antalet användare steg till över 1 miljon på bara några månader. Antalet användare är numera uppe i runt 1,5 miljon.

Onshape är byggd på en plattform som heter Atlas. Atlas möjliggör samarbete mellan flera användare med samma design och skiljer sig mycket från klassisk pappersbaserad versionshantering som du hittar i andra CAD-system inom PLM. Traditionellt skulle man lägga en version på den, stämpla den, skapa teckningen, lägga den i en mapp och sedan släppa den. Med molnet och den här plattformen, kan man göra alla möjliga saker: komponera, kompilera, sammanfoga och generera i princip vilket resultat som ingenjören än vill ha.

Vissa CAD-ingenjörer var tidigare rädda för att göra vissa förändringar eftersom effekten av förändringen kunde orsaka ett avbrott någonstans längre fram i tiden. Med OnShape är detta inte längre ett problem.

Det har pratats mycket om huruvida denna produktutvecklingsplattform är lämplig för små till medelstora företag. Men detta är inte den korrekta frågan att ställa. Istället borde man ställa sig frågan "Vill företaget vara agilt?” Letar företag efter agila processer för att designa hårdvara på samma sätt som de designar mjukvara? De kanske faktiskt inte kallar det agilt, men det är därifrån konceptet kommer.

Dessa företag vill göra PDM utan ett PDM-system. De behöver släppa data, men inte genom att kopiera runt filer och göra om pappersflöden. Det finns ännu större företag som vill förändra hur de arbetar. De säger att de måste arbeta snabbare, vara mer innovativa och agila. När man pratar om agilt syftar man på förändringstakten av idéer.

Det är just därför som det inte sätts några gränser för den funktionalitet som kan utvecklas i Onshape. Inom Onshape byggs en del av den mest avancerade tekniken som finns, som exempelvis generativ design, och agilt kontra plattform. Precis det som PTC gjorde med Pro/ENGINEER görs återigen med molnet och Onshape, Creo och andra produkter i färdplanen. PTC och Onshape utvecklar och tillhandahåller den mest omfattande förlängningen av vad som i dagsläget kan erbjudas genom CAD.

Om PTC (NASDAQ: PTC)
PTC möjliggör för globala tillverkare att uppnå tvåsiffriga effekter med mjukvarulösningar som gör det möjligt för dem att påskynda produkt- och tjänsteinnovation, förbättra den operativa effektiviteten och öka produktiviteten. I kombination med ett omfattande partnernätverk ger PTC kunderna flexibilitet i hur deras teknik kan användas för att driva digital transformation - på en fysisk plats, i molnet eller via sin SaaS-plattform. På PTC föreställer vi oss inte bara en bättre värld, vi möjliggör den.

Av: Jim Heppelmann, koncernchef och VD, PTC & Jon Hirschtick, medgrundare och General Manager, Onshape.

För mer information, vänligen kontakta:
Henrik Aare | PR consultant
henrik@nlpr.se | +46 70 598 22 82
Northern Link PR
Banérgatan 12, 115 23 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-06-15
Ny landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
2022-06-14
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
2022-06-13
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomationMöt en av våra anställda: Johan EdbomIndustrirör från Jernbro Företagsfinansiering med stöd av EUAnders utmanar traditionella sätt att utforma fabrikerVärldens första elbilspool med laddning utan sladdVälkommen till lanseringen av Elektronikmässan Stockholm!Ramirent tecknar ramavtal med SinfraFörsta spadtaget för NP Nilssons nya logistikcenter!Ta med hemmakontoret till mässan Advanced EngineeringGKN Aerospace deltar i nytt EU-projektNexer tilldelas ramavtal med IneraNu öppnar Norrbotten Stål
2022-06-10
Enklare att använda teknik för hållbara byggnaderKundcase med 3D-scanner från PhotoneoSchneider Electric tilldelas flera prestigefyllda designpriserTransportbandsreparation på rekordtidVerdion säkrar en ny spek­ulativ möjlighet i Sverige Fördubbling av antal bluff-sms Fortsatt tryck på försörjningstrygghetenABB och Börjessons Lastbilar stöttar utbyggnadenTekniska museets samling fyller 100 årNytt utgångsläge när Science Village ska växaBolist Emmaboda gjorde rekordartad ökning på 4 årDell Technologies i partnerskap med AI Sweden
2022-06-09
Ewellix Nordics expanderarLevererade anläggnings­maskin tillverkad med fossilfritt stål till kundSveriges största laddgata invigdDags att ta vara på industri 4.0-vågen Tysk förpackningstillverkare integrerar ABB:s automatiska pappersprovningStora klimatvinster med utvinning i SverigeXiaomi lyfter och inspirerar unga kreatörer i AfrikaNordomatic fortsätter sin europeiska expansion