SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Dessa faktorer har störst påverkan på räckvidden för elbilar och elbussar

ChargePoint har sammanställt de fyra viktigaste faktorerna
När det kommer till elfordon är räckvidden en av de främsta aspekterna som folk har funderingar kring och oroar sig för. För att få ut det mesta av ett elfordon - inte minst elbussar - och minska räckviddsångesten är det viktigt att ha en god förståelse för de faktorer som påverkar hur långt du kan köra med ditt elfordon innan elen tar slut och den måste laddas igen.

Det globala laddnätverket ChargePoint har här sammanställt de fyra viktigaste räckviddsfaktorerna för elfordon, samt tips på hur man ska tänka för att förbättra intervallet för var och en av dem.

Förarens körbeteende
Ett optimalt förarbeteende inkluderar att köra så smidigt som möjligt och att minimera snabba accelerationer och kraftiga inbromsningar. På så sätt kan fordonet nå maximal räckvidd och bibehålla batteriets hälsa. Ju smidigare körstil desto bättre för räckvidden. Ett tips är att alltid bromsa långsamt och försiktigt, givet att situationen tillåter det. För att få ytterligare insikter kring förarbeteenden, körstilsanalyser, förbättringsåtgärder, samt möjlighet till sammanfattande rapporter, så finns det paketlösningar att tillgå, som t ex Smart Driving-paketet från ChargePoint-företaget Viriciti - en ledande leverantör av elektrifieringslösningar för eBus och kommersiella flottor.

Väderförhållanden
Även om väderförhållandena är oförutsägbara och ligger bortom förarens kontroll, så är det fortfarande viktigt att beakta hur de påverkar räckvidden. Till exempel så kan användningen av elfordonets HVAC-system dramatiskt påverka dess elförbrukning och räckvidd. Enligt forskning från AAA (American Automobile Association) kan utomhustemperaturer under -6 °C minska elbilarnas räckvidd med i genomsnitt hela 41 procent (så länge som HVAC-systemet är på och värmer upp bilen). Ett tips är därför att minimera HVAC-användningen så mycket det bara går, för att maximera elfordonets räckvidd. När det gäller elbussar så kan föruppvärmning vara ett bra alternativ för utökad räckvidd vintertid.

Topografi
Väg- och terrängförhållanden är en annan faktor som påverkar räckvidden. Ju plattare terräng desto mer optimalt. Kuperad och varierad terräng kräver mer energi och kan göra att batteriet laddas ur mycket fortare. Ett tips är att noggrant planera resvägen och välja en plattare vägsträcka framför en med fler kullar och dalar – om det är möjligt. Som vagnparkansvarig bör man t ex även säkerställa att förarna vet hur de använder regenerativ bromsning istället för att använda mekaniska bromsar, vilket blir extra viktigt i varierande vägterräng, då det gör det möjlighet att balansera ut uppförsbackarna på alla vägsträckor.

Antalet stopp
Detta är extra viktigt att beakta när det kommer till elbussar. Att sätta en buss i rörelse kräver mycket mer energi än när den har fått fart och framförs med konstant hastighet. En buss som trafikerar en linje med många hållplatser kommer alltså att förbruka mer energi och därmed minska sin räckvidd mer än en buss som trafikerar en expresslinje. Ett tips är att använda elbussar med större batterier på sträckor med många hållplatser, alternativt att se till så att du har en optimerad laddinfrastruktur längs vägsträckan som gör att du kan hålla bussen igång.

Av: Alexander Schabert, Senior Director of Global Bus at ChargePoint

För mer information, vänligen kontakta:
Henrik Aare | PR consultant
henrik@nlpr.se | +46 70 598 22 82
Northern Link PR
Banérgatan 12, 115 23 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-09-25
Ett enklare sätt att böja plåtPrecision i varje skär och böjTruckutbildning för företagSolcellsmontörerna väljer infästning av högsta kvalitetDags för höstens roligaste skolutmaning
2023-09-22
Optimera ytjämnheten Volvos nya slaggskopa är redo för heta uppgifterTotalleverantör inom last och truck i GöteborgAutomatisering och fjärrstyrning?Luft är en framtidsbransch
2023-09-21
Tre år sedan lanseringen av Maeda MC285CB-3Trådbondning Ny maskin i Sveriges största tillväxtregion60 år av Busch vacuum solutionsSällsynt Massey Ferguson-traktor
2023-09-20
Rodin & Co AS tillkännager strategiskt förvärv Plåt & Ventföretagens vd lämnar sin rollInvesterar för framtiden i laserskärning Öka produktiviteten och drifttiden Skogsbruk - Kraftfullt & robust
2023-09-19
En innovativ lösning för fasadtvätt Utökar erbjudandet inom vätskeanalysStålåret 2023Att jobba med aluminium är att jobba med lösningarHans Sohlström ny VD och koncernchef för Stora Enso