SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Företag prioriterar mjukvarudesign

Människocentrerad mjukvarudesign allt viktigare för företag
En rapport från Progress visar att en absolut majoritet av Sveriges och världens utvecklare idag ser människocentrerad design som viktigt. Samtidigt är det bara en tredjedel som i sitt arbete upplever sig ha rätt verktyg, utbildning och policyer på plats för att kunna bygga applikationer som är tillgängliga för alla, oavsett förmåga eller behov.

Människocentrerad mjukvaruutveckling (Human-Centric Software Design) handlar om att bygga appar och webbplatser som är enkla att använda av alla. Särskilda hänsyn ska tas till behov hos människor med varierande intellektuella och fysiska förmågor eller skilda språkliga och kulturella bakgrunder. I både EU och USA finns idag lagstiftning som ställer krav på anpassning av tjänster från både privata och offentliga verksamheter som gör dem tillgängliga för alla typer av användare.

Progress rapport baserar sig på en enkät som besvarats av över 700 utvecklare och IT-ansvariga världen över, varav 51 i Sverige. Även om utvecklare vid de flesta företag och organisationer som finns representerade i undersökningen tillstår vikten av människocentrerad mjukvaruutveckling så är det långt från ord till handling. Hela 98 procent av de som besvarat undersökningen anser att det är viktigt med människocentrerad mjukvara. Men endast 34 procent anser sig idag ha tillgång till rätt verktyg, utbildning och policyer för lyckas leverera det i sitt arbete.

"Vi slår oss ofta för bröstet i Sverige för att vi tycker vi är duktiga på tillgänglighet, men även vi har mycket kvar att göra. Det är nu dags att på allvar börja bygga inkluderande och hållbara digitala tjänster som sätter människors behov i första rummet. Människocentrerad mjukvara är dessutom bra för affärerna. Lättanvända tjänster används av fler och förbättrar renommé och varumärke hos företaget som står bakom dem”, säger Niklas Enge, Nordenchef på Progress.

Studien visar att situationen till stora delar är densamma över hela världen. Svar från svenska utvecklare visar dock att många svenska företag och organisationer redan har börjat utforska teknik som kan stödja människocentrerad mjukvaruutveckling. Två av tre (67 %) av de svenskar som besvarat studiens frågor säger att denna typ av verktyg eller teknik finns på deras arbetsplats. Det ska jämföras med den globala siffran, som är 51 procent.

De svenskar som deltagit i studien visar sig vara extra positiva till de affärsmässiga fördelarna med att erbjuda användarvänlig design. 65 procent ser potential i att kunna attrahera nya typer av användare. Det är en större andel än det globala snittet på 57 procent.

Bland faktorer som anges som begränsande för mer människocentrerad utveckling finns bland annat dessa:

Längre utvecklingstid för att tillgodose krav från användare: Sverige 55 %, Globalt 42 %
Komplexitet och brist på agil utveckling: Sverige 41 %, Globalt 41 %
Frånvaro av intern kompetens: Sverige 18 %, Globalt 29 %

Undersökningsresultaten (globala siffror inom parentes) visar också att:
• 94 procent av de svenskar som deltagit i studien (83 %) tycker att människocentrerade applikationer handlar om samhällsansvar.
• 90 procent (86 %) ser det som utmanande att i efterhand ändra befintliga appar för att göra dem mer inkluderande och tillgängliga.
• I genomsnitt bedömdes 70 procent (59 %) av de undersökta verksamheternas existerande applikationer uppfylla höga tillgänglighetskrav.

Undersökningsresultaten visar att det hos många saknas en tydlig bild av vilka verktyg och processer som behövs för att proaktivt skapa människocentrerad design. Olika lösningar nämndes, inklusive AI och maskininlärning, chatbottar, hjälpmedel för motoriska funktionsnedsättningar, färgkontrastkontroll med mera.

Studien “Human-Centered Software Design: A State of the Marketplace Report” har genomförts som intervjuer med 700 utvecklare och it-beslutsfattare I 13 länder runt om i världen. Undersökningen genomfördes av Insight Avenue på uppdrag av Progress.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-24
Nyckeln till precision inom träbearbetning Fördelar med kvalitativa magnetfältsmätareIntervju med Agne SvenbergEtt årtionde av inno­vativa propanlösningarBOLIST inleder samarbete
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten