SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fem myter kring snabb­laddning av elfordon

ChargePoint har listat några av de främsta myterna
Många människor är övertygade om att de flesta laddprocesser för elfordon bör utföras på snabbladdningsstationer, för att en elektrifiering av transportsektorn ska kunna bli verklighet på allvar. Detta är dock en av många missuppfattningar kring snabbladdning. Här har ChargePoint listat några av de främsta myterna på detta område.

Myt 1: Snabbladdning är den viktigast laddningsmetoden för elbilar
Mer än 80 % av alla elfordon laddas idag hemma eller på jobbet. Bilarna står där ofta parkerade, ofta under flera timmar åt gången, varpå det finns mer än tillräckligt med tid för hinna ladda upp elfordonen med medelhastighet. Faktum är att en enda timmes traditionell AC-laddning ger ditt elfordon en räckvidd på 4 mil. Att ladda upp ditt fordon på plats hemma, på jobbet eller var du än befinner dig under dagen, är bekvämt och ofta även tillräckligt för att klara din vardagskörning. Snabbladdning är främst användbart när du är ute och reser längre sträckor.

Myt 2: Snabbladdning är alltid ett bättre alternativ
Det är inte bara vi människor som föredrar att vistas i behagliga temperaturer kring 20 och 25 grader. Detsamma gäller även våra elbilsbatterier. Snabbladdning, som levererar mycket el på kort tid, belastar batterierna betydligt mer än normalladdning (AC), vilket kan resultera i överhettning. Vissa elfordon är utrustade med en funktion som hanterar och optimerar batteriernas temperatur vid laddning. Även om värmeexponeringen har liten effekt på batteriernas livslängd över tid, så är det ändå lämpligt att förlita sig på normal AC-laddning för den dagliga laddningsprocessen.

Myt 3: Hög laddningseffekt är att föredra
Visst kan du öka antalet kW, men faktum är att högre effekt inte är fördelaktigt för alla fordon. De flesta av de elfordon som kör runt på vägarna idag klarar inte av den effekt på 350 kW som vissa laddstationer erbjuder. Laddhastigheten för alla fordon begränsas av dess batterispänning och den elmängd de kan ta emot. Även om en effekt på 350 kW kan bra inför framtiden, så är 125 kW mer än tillräckligt för dagens elfordon.

Myt 4: Alla elbilar kan laddas med samma hastighet
Alla elbilar har olika batterispänning och snabbladdningskapacitet (och de flesta laddhybrider kan inte alls laddas snabbt). Varje fordons batterihanteringssystem talar om för en snabbladdningsstation hur mycket el fordonet kan laddas med, vid en given tidpunkt. Den elmängd ditt fordon klarar av att laddas med, begränsas av dess batteris spänning och kapacitet.

Myt 5: Temperaturen spelar ingen roll
Som nämnts tidigare så har temperaturen en nyckelroll när det kommer till elbilsbatterier. Om du t ex har kört i en högre hastighet ett tag, så är ditt batteri troligen för varmt för att omedelbart laddas upp med optimal hastighet. Samtidigt så går det, till en början, långsammare att ladda upp ett batteri som har varit ute i kylan ett tag. Därför bör du alltid beakta att ditt batteri är temperaturkänsligt och därför bör ge det en chans att antingen värmas upp eller svalna, innan optimal laddningshastighet kan uppnås.

Snabbare är som sagt inte alltid bättre, men var för den skulle inte rädd för att ladda ditt fordon vid en snabbladdningsstation om det behövs.

Av: Tanya Sinclair, Nordic Policy Lead, ChargePoint

Henrik Aare | PR consultant
henrik@nlpr.se | +46 70 598 22 82
Northern Link PR
Banérgatan 12, 115 23 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-18
Schneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
2021-11-17
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
2021-11-16
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
2021-11-15
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
2021-11-12
Världssuccé tack vare besöken på Elmia SubcontractorÖkad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
2021-11-11
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrinStoppa damm med Mirkas dammfria lösningarVill du sänka luft­förbrukningen med 70%?Dormer Pramet utser ny koncernchef Shippeo lanserar andra upplagan av Visibility Now! Vilka krav behöver uppfyllas för brandfarlig vara?