SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Flexibilitet A och O

för att behålla och attrahera talanger idag
Flexibilitet är A och O för att behålla sina anställda idag. I rapporten State of Hybrid Work 2022 från teknikföretaget Owl Labs, där 2 000 respondenter i Norden har deltagit, framgår det att anställda nu kräver betydligt mer flexibilitet i sitt arbete och bättre balans mellan arbete och privatliv än innan pandemin. Annars byter de jobb.

De främsta anledningarna till att anställda söker sig vidare till en ny tjänst under 2022 enligt undersökningen State of Hybrid Work är främst bättre lön (46%) och bättre karriärsmöjligheter (33%). Däremot svarar ungefär en fjärdedel att främsta anledningen är ett jobb de gillar bättre (26%) mindre stress (25%) och bättre balans mellan jobb och privatliv (24%).

Detta ställer helt nya krav på arbetsgivarna. Om de vill behålla sin personal samt hitta nya talanger, är det ett antal saker som de bör överväga att erbjuda de anställda utöver de mest vanligt förekommande anställningsförmånerna för att lyckas säkra framtidens talanger:

1. Flexibla arbetstimmar
I undersökningen framgår det att kvinnor förväntar sig mer flexibilitet i sitt arbete än vad männen gör. 42% av kvinnorna uppger flexibla arbetstimmar som ett krav för att de ska stanna kvar på företaget de arbetar på.. Bland männen är det endast lite fler än en fjärdedel, 28%, som kräver flexibla arbetstimmar för att stanna kvar på arbetsplatsen.

Faktum är att över en tredjedel (39%) av de anställda skulle tacka nej till ett jobberbjudande om flexibla timmar inte erbjöds.

2. Flexibel arbetsplats
Det är inte bara arbetstimmarna som de anställda vill ha flexibilitet kring, även platsen som de arbetar ifrån måste övervägas. Hybridarbete har efter pandemin blivit det nya sättet att arbeta på, och det är nu orealistiskt att förvänta sig att anställda ska vara tillbaka på kontoret 5 dagar i veckan.

Även detta är viktigare för kvinnorna än för männen då 32% av kvinnorna kräver flexibel arbetsplats i jämförelse med 22% bland männen i undersökningen.

Undersökningen visar att var tredje anställd, 31%, skulle tacka nej till ett jobberbjudande om de inte tilläts en flexibel arbetsplats. Borrar vi än djupare i undersökningens resultat framgår å andra sidan att endast 17% skulle tacka nej till ett jobberbjudande om de var tvungna att arbeta hemifrån på heltid.

3. 4-dagars arbetsvecka
Att få möjlighet att arbeta heltid men fördelat på fyra dagar istället för fem är för många arbetstagare något de sätter stort värde på. Var fjärde (26%) uppger i undersökningen att detta erbjudande skulle få dem att stanna kvar hos sin nuvarande arbetsgivare. Fördelat på kön visar det sig att 31% av kvinnorna och 24% av männen skulle vara mer benägna att stanna hos sin nuvarande arbetsgivare om detta erbjöds.

Anpassa organisationen för flexibilitet
De vanligaste förekommande anställningsförmånerna räcker inte till längre. Sjukförsäkring, vidareutbildning, gymkort, gratis lunch, bättre pension och företagsbil i all ära - men dessa anställningsförmåner står inte lika högt i kurs idag som de än gång i tiden gjorde.

Det är hög tid för alla organisationer som vill behålla och hitta nya talanger att anpassa för flexibilitet, och det gäller både hur och var de anställda arbetar ifrån men också att erbjuda de anställda de arbetsverktyg som behövs för att de ska kunna genomföra arbetet på ett flexibelt och effektivt sätt. Oavsett om det rör sig om inkluderande konferensteknik och samarbetsverktyg, att omdesigna kontorsutrymmet så att det passar den hybrida arbetsmodellen eller att uppdatera anställningsförmåner och arbetspolicyer.

Av Frank Weishaupt, VD för Owl Labs

Jenny Widing | PR consultant
jenny@nlpr.se | +46 70 985 30 20
Northern Link PR
Banérgatan 12, 115 23 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-11-22
Från mötesapp till kommunikations­plattformEJOT Sormat OY bygger ny fabrik i FinlandTermisk rusning i batteri orsakade brand på byggeAli Ghoce, Gordons VD, Årets pionjär 2022NSK:s nya kulskruv
2022-11-21
Experten om de nya eldrivna maskinerna Bättre hälsa och säkerhet inom trävaruindustrinÖkad oro för IT-attackerFörändring i Stora Ensos koncernledningNimos måleriavdelning fördubblar produktionen
2022-11-18
Utsläppsfri återvinning i Bayern Maskin- och fixtur­konstruktioner blir säkrareLyfta och flytta gods smidigtEdge Gateway - Industri 4.0 har aldrig varit enklareHydro elektrifierar aluminiumtransporter
2022-11-17
Amada erbjuder kantpressar i mellansegmentetÄr chatbots standardalter­nativet för kundtjänst?Ny fabrik med rörlaser i spetsen ökar produktion TAWIs lyftanordningar hos PostnordVolvo klarar de hårda kraven hos SSAB
2022-11-16
Volvo CE tillför elkraft till kundernas arbetsplatserABB presenterar en mobil laddareSnacka vision med oss!Virtuella aktiviteter skapar trivsel på arbetsplatsenNy generation tar över BOLIST Jonssons Trä