SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hög tid för DX-piloterna att flyga

Inget mer mixtrande
Regeringens digitaliseringsstrategi har ett uttalat mål att Sverige ska vara bäst i världen på att utnyttja digitaliseringens möjligheter. Strategin antogs 2017 och idag ligger Sverige långt framme när det gäller planering och pågående pilotprojekt kring digital transformation (DX). Det är dock viktigt att vi inte fastnar i pilotstadiet för länge. Tekniken och kompetensen finns för att skapa verkligt värde genom att få DX-piloterna att flyga i skarp miljö.

Enligt World Economic Forums uppskattning sitter mer än två tredjedelar (70 %) av alla tillverkande företag över hela världen just nu fast i pilotstadiet när det kommer till digitala transformationsprojekt. Smart fabriksteknik ses rent allmänt som en viktig konkurrensfördel, men de flesta tillverkningsföretag har fastnat i det stadie där de undersöker hur dessa tekniker kan användas för att leverera konkret värde. Det betyder att de fortfarande har en bit kvar innan de lyckats komma på hur de kan skapa effekter av D-initiativen över en större del av företaget - och helst skala den effekten snabbare än vad konkurrenterna kan.

Värde, hastighet och skalbarhet
Så, vad är det då som särskiljer vinnarna när det kommer till att uppnå maximal effekt för Industry 4.0-initiativ? En sak som jag har observerat i mitt arbete är att vad vinnarna tenderar att ha gemensamt är att de sätter ekonomiskt värde i centrum i sina digitala transformationsinitiativ – snarare än själva tekniken. Oftast handlar det om värdet som är förknippat med att ta bort en flaskhals i utvecklings- eller produktionsprocessen. Med fokus på ekonomiskt värde kan DX-team prioritera och planera mer effektivt, och fördela resurser och budgetar där de ger mest effekt. Det hjälper dem också att tala ledningens språk.

Med den ekonomiska effekten tydligare identifierad kan projektteam sedan ta in två andra viktiga överväganden: hastighet och skalbarhet.

När det gäller hastighet; vilka projekt kan leverera värde snabbt? Dessa är vanligtvis projekt som syftar till att eliminera de mest frekventa och och mest kostsamma flaskhalsarna.

I termer av skalbarhet; vilka projekt kan ge stegvisa förbättringar och kan byggas ut för större grupper av anställda och partners och för fler affärsprocesser?

Hastighet och skala spelar roll eftersom de ger fart åt ett DX-projekt. Däremot förlorar utdragna pilotprojekt så småningom stöd och finansiering på grund av att de inte lyckas leverera organisatoriskt värde på en bredare front.

Inget mer mixtrande!
Det råder ingen tvekan; tiden för mixtrande med sensorer och mjukvara på ett experimentellt sätt har för länge sedan passerat. För fem år sedan var begreppet Internet of Things (IoT) fortfarande relativt nytt på marknaden och sådana försök var vanliga och nödvändiga.

Nu vet vi att tekniken fungerar. Det är bevisat. Därför behöver vi ett laserliknande fokus på ekonomiskt värde. Kort sagt, om du inte kan formulera hur den här tekniken kan skapa värde, så ligger du efter redan innan du börjat.

Och även om du kan det så måste du även kunna visa hur värdet du skapar kan replikeras över företaget. Vad blir värdet som levereras under loppet av ett år, när tekniken implementeras över flera produktionslinjer i samma fabrik? Över produktionslinjer i fyra eller fem olika fabriker?

Med andra ord är det nu dags för svenska företag att gå skarpt med sina DX-projekt. Tekniken finns, och genom att fokusera på värde, hastighet och skalbarhet finns alla möjligheter att lyckas.

Av Filip Stål, Nordenchef för PTC

Jenny Widing | PR consultant
jenny@nlpr.se | +46 70 985 30 20
Northern Link PR
Banérgatan 12, 115 23 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-06-15
Ny landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
2022-06-14
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
2022-06-13
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomationMöt en av våra anställda: Johan EdbomIndustrirör från Jernbro Företagsfinansiering med stöd av EUAnders utmanar traditionella sätt att utforma fabrikerVärldens första elbilspool med laddning utan sladdVälkommen till lanseringen av Elektronikmässan Stockholm!Ramirent tecknar ramavtal med SinfraFörsta spadtaget för NP Nilssons nya logistikcenter!Ta med hemmakontoret till mässan Advanced EngineeringGKN Aerospace deltar i nytt EU-projektNexer tilldelas ramavtal med IneraNu öppnar Norrbotten Stål
2022-06-10
Enklare att använda teknik för hållbara byggnaderKundcase med 3D-scanner från PhotoneoSchneider Electric tilldelas flera prestigefyllda designpriserTransportbandsreparation på rekordtidVerdion säkrar en ny spek­ulativ möjlighet i Sverige Fördubbling av antal bluff-sms Fortsatt tryck på försörjningstrygghetenABB och Börjessons Lastbilar stöttar utbyggnadenTekniska museets samling fyller 100 årNytt utgångsläge när Science Village ska växaBolist Emmaboda gjorde rekordartad ökning på 4 årDell Technologies i partnerskap med AI Sweden
2022-06-09
Ewellix Nordics expanderarLevererade anläggnings­maskin tillverkad med fossilfritt stål till kundSveriges största laddgata invigdDags att ta vara på industri 4.0-vågen Tysk förpackningstillverkare integrerar ABB:s automatiska pappersprovningStora klimatvinster med utvinning i SverigeXiaomi lyfter och inspirerar unga kreatörer i AfrikaNordomatic fortsätter sin europeiska expansion