SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Har du verkligen krönt din våg?

”Jag vill ha vågen krönt!” eller ”Jag vill ha vågen kalibrerad!” kanske du har hört, eller sagt, någon gång. Men vad betyder det? Och hur vet man att vågen verkligen är det? Hur länge? Och vilka regler gäller?
Det finns två olika begrepp som är viktiga att känna till om Du vill kunna beställa rätt:

• Återkommande kontroll
• Kalibrering

Det är oerhört viktigt att du beställer rätt annars kan du bryta mot lagen utan att veta om det.

Återkommande kontroll får utföras av ett företag som, av Swedac, utsetts till ackrediterat kontrollorgan enligt SS-EN ISO/IEC 17020. Företaget måste dessutom ha en ackrediterad kontrollmetod. Vid en Återkommande kontroll kontrollerar man att vågen uppfyller internationellt överenskomna krav på noggrannhet och precision. Kraven kan härledas till dokument utfärdade av OIML. Om vågen klarar kraven utfärdas ett intyg där det framgår att den är godkänd och vem som utfört kontrollen liksom utförande organisations ackrediteringsnummer (Tamtron har t.ex. ackrediteringsnummer 1689). När kontrollen är gjord plomberas vågen. Det finns klara regler för vilka vågar som behöver Återkommande kontroll och hur ofta.

Kalibrering får på samma vis utföras av ett företag som, av Swedac, utsetts till ackrediterat laboratorium enligt SS-EN ISO/IEC 17025. Även här behövs en ackrediterad metod. Kalibrering betyder bara att man jämför en känd vikt med vad som visas i displayen på vågen. I begreppet Kalibrering ingår INTE någon Justering av vågen för att den ska visa ”rätt”, ”Kalibrering” innebär inte heller att någon kontroll mot gällande regler har gjorts i lagens bemärkelse. Efter utförd kalibrering utfärdas ett kalibreringsbevis som bl.a. anger vågens visade viktresultat i jämförelse med laboratoriets viktnormaler.

Begreppet Kröning är ett äldre uttryck som har kommit att innefatta båda de ovanstående begreppen. Ibland kan man dessutom mena Förstagångsverifiering eller ”Kalibrering + Justering” eller någon form av Belastningsprotokoll.

Då en våg har installerats och tagits i drift behöver Ni först göra en Verifiering (eller i dagligt tal ”Förstagångsverifiering”). Enbart vågar som är Förstagångsverifierade får genomgå Återkommande kontroll. När Förstagångsverifieringen är gjord plomberas vågen. Om man gör större förändringar på vågen efter förstagångsverifieringen måste man göra en Återkommande kontroll. Detta kan t.ex. vara när man tvingats bryta plomberingen för att reparera eller byta ut ett våginstrument mm.

Återkommande kontroll och Kalibrering som utförts av ett ackrediterat organ innebär en kvalitetssäkring, spårbarhet och transparens. Både organisationen, dess metod och de viktnormaler som används står under kvalitetskontroll av Swedac och allt är spårbart hela vägen tillbaka till Världskilot i Paris (eller den nya definition på kilogram som numer gäller)

I vissa fall kan det vara direkt olagligt att använda en våg som inte genomgått Återkommande kontroll eller som inte Förstagångsverifierats eller där plomberingen är bruten eller…

Det kan vara svårt att veta vad som gäller för just den vågtyp och vågindivid som Ni har. Ta kontakt med din vågleverantör för att få reda på vad som gäller. Om du fortfarande känner dig osäker så kan Tamtron guida dig rätt i djungeln. Tamtron Verifierar och utför Återkommande kontroll på över 300 vågar årligen.
Kontaktinformation
Postadress
Nattvinds­gatan 9
65221 Karlstad
Besöksadress
Nattvinds­gatan 9
65221 Karlstad
Region
Karlstad
Värmlands län
Sverige
Organisationsnummer:
556397-9847
Grundat: 1990
Anställda: 20
"Weigh to Know" eller "Att väga er att veta" på svenska.

Tamtron erbjuder vågar och vägniningssystem för Entreprenad, Gruvor, Skogsindustri, Återvinning och Avfallsinsamling samt Processindustri.

Vi levererar hjullastarvågar, markförlagda fordonsvågar, lastbilsvågar, timmerkransvågar, vågar till materialhanterare och timmerhanterare, bandvågar, silovågar mm. I och med Tamtrons köp av Lahti Precision kan vi även erbjuda hela system för dosering och conveyer-lösningar, t.ex. LIW-feeders, heavy duty bandtransportörs-vågar, exakta skruv-conveyers, storsäckstömningsstationer.

Med Tamtrons världsunika molnlösning mScales kan du få kontroll över ert materialflöde genom att koppla alla vågar till en och samma vågprogramvara. För hjullastarvågar har Tamtron sedan länge levererat molntjänsten Wnexus. Wnexus tillsammans med Tamtrons Power-plattform kan idag anses vara "mallen" för hur en hjullastarvåg ska fungera i Sverige.

Tamtron har en serviceorganisation som täcker hela Sverige och vi är ackrediterade av Swedac att utföra Återkommande kontroll respektive Ackrediterad kalibrering av fordonsvågar och hjullastarvågar.

Våra säljare kan din bransch och hjälper dig gärna att välja den bästa lösningen för dig.

Team Tamtron
Vägning - Kunskap - Kvalitet

Certifieringar

ISO 14001:2008 – ISO 9001:2008 – ISO/IEC 17025

Kontakter

Thomas Larsson
VD
054-402 08 42
Monalisa Sjöström
054-402 08 40
Michael Karlsson
054-402 08 40
Odd Johansson
054-402 08 40
Fredric Jonsson
054-402 08 40

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när