Annons

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ransomware driver profess­ionalisering av cyberbrott

Över 3 000 dataläckor från ransomware-grupper
WithSecure-rapporten lyfter fram en säkerhetsincident som involverar fem olika grupper som bevis på en allt mer professionell, serviceinriktad cyberbrottsindustri.

Framgångarna för ransomware-grupper har stimulerat en betydande trend av professionalisering bland cyberbrottslingar där olika grupper utvecklar specialiserade tjänster att erbjuda varandra, enligt en ny rapport från WithSecure™ (tidigare känt som F-Secure Business).

Ransomware har funnits i decennier, men hotet har kontinuerligt anpassat sig till försvarsförbättringar genom åren. En anmärkningsvärd utveckling är den nuvarande dominansen av ransomware-grupper som använder en speciell typ av utpressning, där flera utpressningsstrategier används samtidigt (vanligtvis både kryptering för att förhindra åtkomst till data och stjäla data för att läcka offentligt) för att pressa offer på betalningar.

Enligt en analys av över 3 000 dataläckor från ransomware-grupper som använder ”multi-point”-utpressning var organisationer i USA de vanligaste offren för dessa attacker, följt av Kanada, Storbritannien, Tyskland, Frankrike och Australien. Sammantaget stod organisationer i dessa länder för tre fjärdedelar av de läckor som ingår i analysen.

Byggbranschen verkade vara mest påverkad och stod för 19 % av dataläckorna. Fordonsföretagen stod däremot bara för cirka 6 %. Ett antal andra branscher befinner sig mitt emellan dessa två på grund av att ransomware-grupper har olika offerfördelning, där vissa grupper riktar in sig oproportionerligt mycket på en eller flera industrier i förhållande till andra.

Även om hotet om ransomware har orsakat avsevärd smärta för organisationer i olika länder och branscher, kan dess transformativa inverkan på cyberbrottsindustrin inte överskattas.

"I jakten på en större del av de enorma intäkterna från ransomware-industrin, köper ransomware-grupper kapacitet från specialiserade e-brottsleverantörer, ungefär på samma sätt som legitima företag outsourcar funktioner för att öka sina vinster," förklarade Senior Threat Intelligence Analyst Stephen Robinson. "Denna färdiga tillgång på kapacitet och information utnyttjas av fler och fler cyberhotaktörer, allt ifrån ensamma, lågutbildade operatörer, ända upp till statliga APT:er. Ransomware skapade inte cyberbrottsindustrin, men den har verkligen gjutit olja på elden.”

I ett noterbart exempel som lyfts fram i rapporten undersökte WithSecure en incident som involverade en enda organisation som äventyrades av fem olika hotaktörer, var och en med olika mål och representanter för olika typer av cyberbrottstjänster:
• Monti ransomware-gruppen
• Qakbot malware-as-a-service
• En kryptojackningsgrupp känd som 8220 Gang (även spårbar som Returned Libra)
• En icke namngiven initial access broker (IAB)
• En undergrupp av Lazarus Group, ett Advanced Persistent Threat (APT) associerat med Nordkoreas underrättelsetjänst

Enligt rapporten gör denna professionaliseringstrend expertis och resurser för att attackera organisationer tillgängliga för mindre kvalificerade eller hotaktörer med sämre resurser. Rapporten förutspår att det är troligt att både antalet angripare och storleken på cyberbrottsindustrin kommer att växa under de kommande åren.

"Vi pratar ofta om den skada som ransomware-attacker orsakar offren. Mindre uppmärksamhet ägnas åt hur lösensummor ger ytterligare resurser till angripare, vilket har uppmuntrat den professionaliseringstrend som beskrivs i rapporten. På kort sikt kommer vi sannolikt att se detta föränderliga ekosystem forma resurserna och de sorters attacker som försvarare möter,” säger WithSecures chef för Threat Intelligence Tim West.

Hela rapporten, The Professionalization of Cyber Crime, finns på https://www.withsecure.com/en/expertise/research-and-innovation/research/the-professionalization-of-cyber-crime.

Mer information om ransomware finns på https://www.withsecure.com/en/expertise/blog-posts/ransomware-profits-are-transforming-cyber-crime

WithSecure™
Inari Anttila, PR Manager
inari.anttila@withsecure.com
tel. +358438240090

Northern Link PR för WithSecure™
Björn Dahlgren
bjorn@nlpr.se
tel. +46761603760
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-05-24
Lanserar hemsida för att främja hållbar byggbranschSpecialist på områdesskydd öppnar nytt i HalmstadNya APEX-tjänster Stripe blir betalningspartner för Zara Pre-OwnedSavox Noise-COM 500 lanseras
2023-05-23
Kundutbildning i fjädertek­nik hos lettiskt kundföretagAros Kapital blir officiell partner till IFK GöteborgHar ni behov av specialmaskiner?Bildanalys & Vision byter namn till Computer VisionConsilium Safety Group och Roxtec i samarbete
2023-05-22
Jämför lån online för att hitta det bästa erbjudandetSwift-Cut – Mycket maskin för pengarna!SSAB och BE Group sam­arbetar inom fossilfritt stålSamarbete för att nå hållbara lösningarMensapriset 2023 går till Fredrik Löfgren!
2023-05-19
Avsticknings- och spårsvarvningssortimentSwecon och Volvo på Sweden Rock FestivalUdda Volvo-lastbil med retrolook byter ägareWithSecure lanserar en ny uppsättning tjänsterCASE:s populära roadshow återkommer 2023
2023-05-17
Först ut i Skandinavien Årets plåtslagare gillar koppar och knepiga jobbCognizant lanserar Neuro® AINytt koncept ska förbättra tillgängligheten Clean Motion lanserar leasingerbjudande