SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tillstånd vid uppställning av cisterner ovanjord

När behöver jag ansöka efter bygglov?
Det finns många frågor när det gäller bygglov för uppställning av cisterner ovanjord för företag inom industrin. Behövs miljöanmälan? Hur långt avstånd till byggnad behöver det vara? Som tur är MPP experter och kommer nu framföra en enkel förklaring angående bygglov, Miljöanmälan för uppställning av cisterner ovanjord.

Installation av cistern och informationsplikt


Alla cisterner som innehåller brandfarliga vätskor eller spillolja ska besiktigas av ett ackrediterat företag, oavsett om de står inomhus, utomhus, i eller ovan mark. Senast 4 veckor innan en cistern ska installeras, eller åter sättas i drift ska miljö- och bygglovsnämnden informeras.

Cistern över 10 000 liter bygglovspliktiga.

Informationsplikten gäller bl.a. alla cisterner i mark och ovan mark som rymmer mer än 1 m3 brandfarlig vätska inom och utanför vattenskyddsområdet. Alla cisterner som rymmer mer än 150 liter brandfarlig vätska eller spillolja inom vattenskyddsområdet.

Beskrivning moment för ansökan av lov och tillstånd i samband med projekt


I samband med nyetablering av anläggning är det i huvudsak tre lov och tillstånd som måste sökas. Bygglov, miljöanmälan och tillstånd av brandfarlig vara.

Projektarbetsgång


När kund kommer med ett nytt projekt är första steget att se till att det finns ett ritningsunderlag som vi kan utgå ifrån. Helst skall kunden se till att det finns. Viktigt att det är skalenligt och att det går att bearbeta i dator. Finns inget ritningsunderlag finns två alternativ. Antingen beställer vi en förenklad nybyggnadskarta från kommunen eller så utgår vi från de underlag vi kan få fram och skapar ett eget ritningsunderlag. Grundregeln bör vara att är etableringen inom detaljplanelagt område så bör vi köpa en nybyggnadskarta från kommunen. Är etableringen utanför detaljplanelagt område så kan vi använda oss av det ritningsunderlag vi får fram.

Tillsammans med kund bestäms vilken typ av anläggning som skall användas och vilka drivmedel som skall hanteras. Därefter tas ritningsunderlag fram i form av ett ritningspaket. Nybyggnadskarta (vid behov), situationsplan (tas inte nybyggnadskarta fram skall denna vara måttsatt till tomtgränser), klassningsplan, spillzonsplan, plan- och fasadritning inklusive eventuella skyltar, klassningsplan anläggning, VA ritning, beräkning oljeavskiljare samt teknisk beskrivning. När ritningsunderlaget är klart är det dags att söka lov och tillstånd samt anmäla.

Bygglov och följande ritningar


Ansökan görs på respektive kommuns egen blankett, finns på kommunens hemsida. Nybyggnadskarta, situationsplan, plan- och fasadritning, VA ritning, teknisk beskrivning.

Samtidigt görs anmälan kontrollansvarig. Hur det görs varierar mellan olika kommuner. Antingen görs anmälan direkt i bygglovsansökan eller på särskild blankett. Förslagsvis bifogar man också ett förslag till kontrollplan. Slutligen skrivs ett kort följebrev med en enkel projektbeskrivning och en bilaga/ritningsförteckning.

Miljöanmälan eller Anmälan miljöfarlig verksamhet: De flesta kommuner har en egen blankett som skall fyllas i. Finns på kommunens hemsida. Ofta är den omfattande och det är långt ifrån alla punkter som vi kan/ behöver fylla i. Finns ingen kommunal blankett får vi själva skriva ett kombinerat följebrev och projektbeskrivning med fokus på miljö och de produkter vi hanterar. Följande ritningar bifogas anmälan: Situationsplan, spillzonsplan, plan- och fasadritning, VA ritning och beräkning oljeavskiljare samt teknisk beskrivning. Slutligen skrivs ett kort följebrev enligt vad som görs vid bygglovsansökan.

Tillstånd brandfarlig vara


Först stäms av om man måste söka tillstånd. Det beror på vilka produkter som skall hanteras och storlek på cisternerna. Skall tillstånd sökas görs det på räddningstjänstens egen blankett. Ofta är det så att det inte finns någon kommunal räddningstjänst utan det är i de flesta fallen ett räddningsförbund som omfattar ett antal kommuner. Följande ritningar bifogas ansökan: Situationsplan, klassningsplan, spillzonsplan, klassningsplan anläggning och teknisk beskrivning. Ett förslag är att man även tar fram och bifogar en risk- och explosionsriskbedömning. De allra flesta räddningstjänster/ förbund kräver idag en sådan för att behandla ansökan.

När bygglov är beviljat måste man vänta tills beslutet vunnit laga kraft. Det gör det efter 4 veckor. När bygglov är beviljat skall man få ett startbesked. I en del fall tas det beslutet redan i bygglovet men de flesta kommuner vill ha ett separat startbesked. Det innebär att en byggnadsinspektör får det kommunala ansvaret för projektet och att han kallar till ett tekniskt samråd. Mestadels per telefon. Då skall projektet beskrivas, kontrollplanen gås igenom och beslut skall fattas på vilka handlingar som skall lämnas in när projektet är klart.

När projektet är klart skall slutbesked sökas. Då skall ifylld och signerad kontrollplan samt handlingar enligt beslut i startbeskedet lämnas in. Därefter utfärdar kommunen/ byggnadsinspektör slutbeskedet och då är det ok att ta anläggningen i drift ur byggteknisk synpunkt. När det gäller tillstånd brandfarlig vara skall an avsyning göras när anläggningen är klar. Den utförs av räddningstjänsten. När avsyningen är gjord börjar tillståndet att gälla och försäljning/tankning från anläggningen kan starta. Dessa steg är mycket viktiga för att Sverige ska värna om vår miljö och möta våra miljömål tillsammans.
Kontaktinformation
Postadress
Fjärås Industriväg 17
43974 Fjärås
Besöksadress
Fjärås Industriväg 17
43974 Fjärås
Region
Kungsbacka
Hallands län
Sverige
Organisationsnummer:
556857-0179
Grundat: 2004
Anställda: 8
Välkommen till MPP Sverige AB!

Bränslehantering på ett säkert och smidigt sätt

MPP låter tillverka godkända dieseltankar, tankstationer och cisterner som är utvecklade för det nordiska klimatet. Vi levererar till kvalitets och funktionsmedvetna företag inom en rad olika branscher. MPP är en engagerad partner vars produkter – alltifrån mobila bränsletankar till kompletta tankanläggningar – är välbyggda, trygga och enkla att använda.

Titta gärna närmare på vårt utbud och kontakta oss idag.

Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Albert
SÄLJ- & MARKNADSCHEF
0300-521 930
Vilhelmsson, Marcus Wilhelm
VD
0300-521 930
Kontakt
Kundservice
0303521930

Filmer

MPP:s Transporttank Extreme 1-3m³

MPP:s Transporttank Extreme 1-3m³
MPP Tankstation
Kundcase Halltorps entreprenad om MPP:s pickuptank
Flaklockstank för diesel
Transporttank Compact 1 - 3m³
Stationära Cisterner 2 till 7 m³
Kundcase FH Skog - Flaklockstank aluminium 200 liter
Tank & Redskapsvagn för Borrigg
MPP:s pickuptank i aluminium

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när