SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lanseringar av nya fordon kan effektiviseras med real-time visibility

Med lanseringar av nya bilmodeller följer stora förväntningar
För att lanseringen ska lyckas krävs fungerande samarbeten i alla led, från produktion till försäljning, för att synka utbudet med efterfrågan på alla marknader. Då varje lansering ser olika ut finns det heller inga standardmallar att följa. Monteringsfabriker måste producera och leverera inom fastställda tidsramar, medan kvalitetsteam och tekniska team måste hitta rätt balans mellan batchvalidering, omarbetning och efterproduktion. Därefter måste logistikteam övervaka och optimera övergången mellan de olika faserna, samt boka transporter med rätt kapacitet hos väg- och järnvägsleverantörer. Bokningen måste dessutom ske vid rätt tidpunkt för att undvika överliggetid och ytterligare kostnader som kan uppkomma då transportkapaciteten överskrids.

Förutom dessa utmaningar, så ökar ständigt pressen från importörerna och nationella säljföretag (National Sales Company, NSC) att distribuera fler enheter för att kunna maximera försäljningsmöjligheterna. Detta resulterar i sin tur i resurskrävande telefonsamtal och e-postmeddelanden och förfrågningar av lagerstatus samt när leveranserna förväntas komma fram. Att ta reda på betydelsefull realtidsinformation om beräknad ankomsttid (ETA) för varor i samband med lanseringen av ett nytt fordon kan vara extremt tids- och resurskrävande. I alla fall om företag fortsätter att agera så ostrukturerat och manuellt som många gör idag.

Värdet av real-time visibility
Real-time transportation visibility (RTTV) för varor anses inte längre bara vara något som är “bra att ha”, utan snarare en “måste ha” förmåga. I B2C-världen är hemleveranser numera vanligt förekommande och kunder förväntar sig snabba uppdateringar om sina beställningar. Även om denna höga informationsnivå kan tyckas onödig när en kund köper en ny bil online, så innebär den tydliga fördelar för fordonstillverkare och deras interna kunder, ur ett B2B-perspektiv.

RTTV gör det möjligt för företag att minska fraktkostnaderna genom mer effektiv hantering av transportörer, samtidigt som produktiviteten ökar bland tillverkarna och de lageranställda. Det möjliggör också förbättrad produktivitet hos kundtjänstanställda som inte i lika stor utsträckning som tidigare behöver kommunicera med återförsäljare. Dessutom kan kostnaderna för akuta och exceptionella transporter minskas avsevärt.

En annan fördel handlar om teknisk innovation. De flesta fordonsföretag använder EDI-teknik (Electronic Data Interchange) för säker datadelning med sina partners. Jämfört med EDI, erbjuder nya gränssnitt för applikationsprogrammering (API) snabbare och mer kostnadseffektiva sätt att ansluta system och dela information. Nedan finns en sammanfattning av de viktigaste skillnaderna:

När du väljer en effektiv RTTV-plattform är det viktigt att säkerställa att den är helt kompatibel med både API-integrationer och mobilapplikationer. Plattformen bör också utnyttja integrering av telematik och transporthanteringssystem (TMS) för att automatiskt registrera exakta avgångs- och ankomsttider, samt positioner, vilket gör det möjligt för användare att agera utifrån var transporten befinner sig. Med tanke på bilarnas höga värde och det stora antalet dagliga transportavgångar från monteringsfabriker, vagnparker och hamnar, har möjligheten att direkt kunna bekräfta ankomsten eller avgången av varor en stor positiv inverkan på OEM-tillverkarens kassaflöden.

Förbättra kundupplevelsen
I kölvattnet av flera stora Finished Vehicles Logistics (FVL)-transportörers digitaliseringsinitiativ tillåter webbportaler nu återförsäljare och säljföretagen att se den senaste statusen för beställda enheter. Men i de flesta fall, tenderar ankomsttiden att beräknas endast baserat på teoretiska ledtider. Som ett resultat av detta skickas fortfarande e-postmeddelanden om försändelser i transit, och svarstiderna varierar från en till fyra dagar, beroende på om enheten har transporterats av en hanterad flotta eller en underleverantör. Full synlighet inom fordonssektorn skulle förbättra kundupplevelsen genom att minska antalet förfrågningar.

Övergå från manuellt till automatiserat
Ytterligare värde tillförs i form av dagliga förmåner till anställda som övervakar fordonslanseringar. Till exempel kostar ineffektiviteten med att använda kalkylblad fyllda med startenhetslistor mycket tid för transportörernas logistikteam, då de måste dubbelkolla de enheter som transporteras och är redo att transporteras. Detta kräver också kontinuerliga manuella uppdateringar på grund av bristande samverkan mellan system. Genom att implementera real-time visibility i transportprocesser för färdiga fordon kan biltillgången förbättras och leveranserna bli mer tidsprecisa.

Med RTTV-spårning kan företag fokusera på undantagen och minska risken för missade demonstrationer. Samtidigt kan återförsäljare koncentrera sig på att sälja och öka förbeställningar.

Visibilitet som bas för control tower
För att säkerställa en smidig fordonslansering har de flesta OEM-tillverkare redan en förbestämd matris för ansvarsuppdrag, som inbegriper rollerna och ansvaret mellan alla parter. När det kommer till att mäta och följa upp på daglig basis är en control tower-lösning ett måste.

Men för att en control tower-lösning ska vara effektiv är det nödvändigt att ha ett grundläggande lager av synlighet på plats. Detta hjälper till att minska antalet omsättningsdagar, reducera riskerna och förbättra tillförlitligheten. Det är grunden för att koppla samman integrerade affärsplanerings-, TMS-, WMS- och ERP-system.

Varför transportörer drar nytta av real-time transportation visibility
Förutom fördelarna för befraktarna är RTTV också fördelaktigt för 3PL:er och transportörer, då det gör det möjligt för dem att överföra realtidsinformation till fraktföretagen, genom att på ett säkert sätt samla in realtidsdata från deras system och skicka de till sina kunders plattform. Data kan samlas in via telematik ombord, eller installeras på lastbilar, TMS eller andra interna IT-system. Den automatiska datainsamlingen eliminerar behovet av tidskrävande samtal eller e-postmeddelanden, samt av all manuell inmatning av leveransinformation i flera portaler hos befraktarna. Dessutom kan leveranstider kommuniceras mer precist eftersom de registreras med hjälp av GPS-data och geofencing. Genom att ge fraktföretag tillgång till realtidsdata och förhandsdata om leveranser kan transportörer sticka ut från sina konkurrenter. De verktyg som finns tillgängliga idag hjälper till att lansera nya fordon smidigare och enklare än någonsin tidigare, vilket hjälper både 3PL:er och OEM:er att förbli konkurrenskraftiga i en snabbrörlig värld.

Av: Selma Radovac, Strategic Account Executive, Shippeo

För mer information, vänligen kontakta:
Henrik Aare, Northern Link PR
Tel. +46 70 598 22 82
Mail: henrik@nlpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-05-12
Nytt kontor i MalmöNy teknik för cirkulär användning av oljaRototilt växlar uppSvenska "Samster" gör världsunika solhybrider Inbjudan till Öppet HusRevolutionerar design och prestandaSordin förvärvar ShothuntFörnybar diesel i Göteborgs skärgårdHLD Heatless Adsorption-tork
2022-05-11
Effektiva 3D-printade formverktyg i premiumstålLaser Machining lanserar handhållen lasersvets från IPGPlåtbearbetning i sömlösa flödenÖvervakning och kontroll av vakuumprocesser IIOT - När du vill digitalisera ditt företagVerizon Business blir Bertelsmanns partnerFinnfoam satsar 100 miljonerOptimal resursanvändning för hållbar tillverkning och produktivitetHexicon och Elia Grid International ingår globalt samarbeteSolectro AB visar DATRONs nya verktygsväxlare Kunder testar högkvalitativa produkterTesta våra nya produkter nästa veckaBOLIST öppnar i BrunfloHCL Technologies förvärvar ConfinaleFasadproducent expanderar
2022-05-10
Nya sättet att auktionera maskinerProduktiv kokpunkt för livsmedelsindustrinRobotar för en flexibel och hållbar industri i fokus Teknoprod mässaVälj rätt kabelkedjaLanserar prisbelönt grönt och digitalt ställverk på svenska marknadenWallbox förbinder sig till nettonollutsläpp av växthusgaser år 2030Tjänster och produkter anpassade för installations­marknadenImorgon är det äntligen dags!Framtidens byggmaterial kommer från SkåneDe tillhör branschens främsta talangerVälkommen till Nordic Pellets Conference 11-12 maj i StockholmDagvatten och digitalisering i rampljuset Thea kan bli bäst i Sverige!
2022-05-09
Volvo CE installerar laddplatser i EskilstunaGracos nya batteridrivna färgspruta GXFF CordlessSömnbrist: En fråga om arbetsrelaterad säkerhet5G tar upp kampen med fiberCaterpillar lanserar nästa generations kompakta hjullastareRiktigt intressanta siffror presenteras på Elmia 10 majNorrlands coolaste butik öppnar inom kortCecilia Hertz och Christer Fuglesang grundar nytt rymdbolagScanvo gör stororder av DAF lastbilarUltramodern atomiserings­enhet invigdPrisvärd nyhet för rengöring av bilsäten och mattor!Michelin presenterar ett än mer hållbart MC-däck
2022-05-06
Möt EdmoLift på Elmia i Jönköping 10-13 majHans Fransson om Dig AssistMobil Slangservice i SälenNivågivare med Bluetooth Schneider Electric lanserar Wiser uppkopplad brandvarnareMajoriteten delar med sig av lösenord till streamingtjänsterJSB etablerar sig i UppsalaCisco tar nytt steg mot prediktiva nätverk
2022-05-05
Specialtillverkade fjäders­printar i elektriska snöfordonFiltrera skärvätskor och spånor!Rekordstora orders genererar nya arbetstillfällenSwecon blir partner till Construction Equipment Dealer Team