SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Mimecast förutspår IT-säkerhetstrenderna för 2023

Hotbilden ser ut att öka ytterligare under 2023
Nyårsfirandet är över och vi har vänt blad till 2023 i våra årskalendrar. Många har lyssnat på sina välbekanta kroppsliga varningsklockor och satt upp liknande nyårslöften som tidigare år, som t ex att ta fler promenader, träna mer och äta hälsosammare. Men när det kommer till IT-säkerhet, som vi på Mimecast arbetar med, så har varningsklockorna aldrig någonsin ringt så ljudligt som idag och faktum är att hotbilden ser ut att öka ytterligare under 2023.

Självklart står vi dock inte maktlösa inför IT-brottslingarna. Det finns lyckligtvis många tillgängliga motdrag som företag, myndigheter och privatpersoner kan ta till för att förhindra IT-attacker, inte minst genom att använda rätt teknik och vidta proaktiva försiktighetsåtgärder.

Här nedan följer tre IT-säkerhetstrender som jag spår kommer att prägla 2023.

1. Farlig utveckling av sofistikerade attacker
Graden av professionalism bland dagens IT-kriminella är skrämmande hög och vi ser ständigt nya sofistikerade attacker som följer samma utvecklingskurva som dagens IT-säkerhetslösningar. Vi ser till exempel att AI i allt större utsträckning används för att maskera nätfiskemail, för att de ska ge sken av att komma från välmenande kollegor eller pålitliga varumärken.

Stavfel och bristfällig grammatik är numera ett minne blott. De intelligenta AI-teknikerna blir istället allt smartare och mer artikulerade med tiden, bland annat genom att observera, samt imitera tonfall och stavning i en målgrupps mejlkorrespondens, eller genom att inkludera personlig information och aktuella händelser.

AI- och maskininlärningsteknologier blir allt smartare och mer avancerade ju mer de används och matas med information. De har numera blivit så lättillgängliga att IT-attackerna ständigt blir alltmer sofistikerade och svårupptäckta. Som tur är kan dessa teknologier även användas för att förhindra attacker. Men det finns ett behov av att vi använder oss av dem i ännu större utsträckning än idag, inte minst för att hjälpa oss identifiera många attacker som vi människor annars riskerar att förbise.

2. Cyberattacker kan idag kosta människoliv
Under 2022 såg vi många exempel på att vi är förbi den punkt där cyberbrottslighet bara handlar om kronor och ören. Ett exempel är tågsektorn, som flera gånger lamslogs av hackare i såväl Sverige, som Danmark och Tyskland. I takt med att vårt samhälle och vår kritiska infrastruktur digitaliseras öppnas dörren på vid gavel för IT-kriminella, varpå konsekvenserna kan bli betydligt värre än försenade tågavgångar.

Föreställ dig t ex att sjukhus måste övergå till nödgeneratorer på grund av att deras elförsörjning slås ut, eller lokförare som tappar kontrollen över sina tåg när hackare lyckas ta över dess kontrollsystem. Det kan kanske låta som handlingen i en amerikansk actionfilm, men tyvärr ser vi tecken på att det kan bli verklighet.

Faktum är att det finns en utbredd oro för detta bland IT-säkerhetsansvariga. I en färsk ransomware-studie bland 1 100 CIO:er uppgav sig 61 procent av de nordiska respondenterna vara oroliga för att en ransomware-attack ska leda till människoskador. Samtidigt svarade 47 procent att de tror att IT-attacker kommer att drabba kritisk infrastruktur de kommande åren.

3. Organisationer kan få böta för bristande IT-säkerhetsfokus
Antalet cyberattacker som når framgång på grund av ett otillräckligt IT-säkerhetsfokus från företagens chefer och styrelser kommer att öka under 2023. Trots att antalet IT-hot ökar och nätfiske fortfarande står för majoriteten av de lyckade attackerna, så prioriterar oroväckande få styrelser och ledningsgrupper just IT-säkerhet - åtminstone inte i den utsträckning som hotbilden kräver.

Detta ger IT-kriminella en fördel. Mimecasts senaste globala undersökning kring företags mailanvändning av visade att 64 procent av de anställda upplevde en ökning av antalet IT-attacker via mail. Företagschefer måste möta denna utveckling om de inte vill utsätta sina verksamheter för onödiga risker. Konsekvenserna av en IT-attack kan bli omfattande och i värsta fall hota företagets existens.

Det är således absolut nödvändigt för företagsledare att betrakta IT-hot som en verksamhetsrisk för att få IT-säkerhetstänket att genomsyra hela organisationen. Detta blir allt viktigare, i en tid när IT-hoten bara tycks växa i styrka.

Henrik Aare, Northern Link PR
Mail: henrik@nlpr.se
Tlf.: +46 70 598 22 82
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-22
Carita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocessDormer Pramet utser ny försäljningschef i SverigeUndvik metallföroreningar i produktionsprocessenViktigt att tänka på när du investerar i en ruggad dator
2024-02-21
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2024-02-20
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar
2024-02-19
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder
2024-02-16
ISCAR Sverige presenterarUtsätts dina kablar för kemikalier?Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”Resultatet efter Eco Operator-utbildningenMQTT-protokoll sätter ny standard