SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Privata 5G-nätverk bäddar för framtiden

Inom transportsektorn
5G medför oöverträffade förbättringar när det gäller prestanda, oöverträffade nivåer av service, tillförlitlighet samt tillgänglighet. Hastigheter upp till 100 gånger snabbare än 4G, låg latens och ökad kapacitet är de egenskaper som kännetecknar nätverkstekniken som kommer ta transportsektorn till nästa steg i framtiden.

Transportsektorn drar stor nytta av möjligheterna med 5G. Hamnar, flygplatser och andra knytpunkter är miljöer där potentialen för privata 5G-nätverk kan utnyttjas fullt ut. Dessa storskaliga nav för koordination och transport har redan betydande investeringar i offentliga mobila nätverk (inomhus och utomhus), såsom Wi-Fi och andra trådlösa teknologier. Däremot kräver den ökade användningen av IoT, AI, maskininlärning och dataanalys kapacitet som endast ett privat 5G-nätverk kan erbjuda, eftersom det kan hantera och behandla den enorma mängden data som genereras.

Vissa organisationer har redan börjat använda tekniken ordentligt, exempelvis flygplatsen Köln-Bonn i Tyskland, som skapar ett privat 5G-nätverk för att experimentera med innovativa applikationer som intelligent bagagehantering och gränskontroller.

Hamnar blickar också mot de innovationer som 5G-nätverk möjliggör, inklusive hamnen i Southampton i Storbritannien. Här samarbetar sjöhamnen Associated British Ports (ABP) med branschpartners för att implementera säker anslutning på utvalda områden i hamnen. Särskilt syftar integrationen av 5G till att förenkla anslutningssystemen, stärka säkerheten och tillförlitligheten i kommunikationen mellan terminaler samt möjliggöra utveckling av ytterligare och mer automatiserade operationer.

Tillämpningsområdet fungerar också på vägsystemet. Det spanska transportsystemet har, i samarbete med flera partners, arbetat med att utveckla det 5G-aktiverade intelligenta vägplattformen AIVIA. Projektet lanserades i början av 2021 och använder privat 5G och olika tekniker för konstruktion och drift av framtidens vägar. Dessa vägar kommer att vara utgångspunkten för de uppkopplade infrastrukturer som krävs av autonoma fordon, vilket dock inte kommer att äventyra säkerheten för konventionella fordon.

Olika användningsområden för privata och offentliga nätverk förutspås också: de förra kommer att användas för konstruktioner medan de senare kommer att användas för intelligenta vägar. Denna uppdelning kommer att bidra till att minska vägtrafik, optimera restider och för tillhandahålla 5G-uppkoppling till resenärer.

Fördelar när transportsektorn förlitar sig på 5G

Bland de fördelar som transportsektorn kan dra nytta av genom att implementera ett privat 5G-nätverk finns:

Låg latens: minskar svarstiderna för kritisk och icke-kritisk driftrt och anses vara avgörande för det operativa arbetet inom vilken sektor som helst.
Tillförlitlighet: 5G-nätverk erbjuder större tillförlitlighet jämfört med andra former av anslutningar.
Nätverkssegmentering: Ett enda fysiskt kommunikationsnätverk kan delas upp i olika, flera och anpassade nätverk, vilket erbjuder större flexibilitet och ökad ROI.
Dedikerat spektrum utan störningar: Avsaknaden av störningar med privat 5G säkerställer högre räckvidd och kontroll för företag.
Full rörlighet: 5G medför förmåga att kunna flytta anslutna tillgångar över stora områden med sömlös uppkoppling och hög prestanda.

Transportsektorn har börjat investera i 5G och relaterade teknologier redan, även om spridningsnivån ännu inte är särskilt hög. Detta innebär utrymme för att testa sig fram. Det bästa sättet att lära känna 5G är att prova det, inte bara för att testa dess potential men också för att göra sig redo för en framtid som kommer att formas av denna nätverksstandard och de teknologier den kan möjliggöra.

Av: Brigitte Elwes, Senior Manager, Cybersecurity Solutions, Verizon Business i Norden och Benelux
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-26
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2024-02-23
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2024-02-22
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2024-02-21
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2024-02-20
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar