SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Rotage hyllar serviceappen

Snabbast registrering och återkoppling vid serviceärenden
Rotage expanderar inte bara i fabriksyta och nya maskiner. De satsar även på en smartare fabrik avseende flödesoptimering, maskinutnyttjandegrad samt digitalisering - där verktyg som serviceappen är avgörande för enklare produktionsövervakning.

Expanderar smart
Det byggs för fullt hos i Kvänum med 8000 nya kvm. I höst ska allt stå klart – nya lokaler för efterbearbetningen, nya flöden i fabriken samt ett nytt tunnplåtscenter där man samlar stansning, kombinerad stans- och laserskärning samt robotbockning. Det här innebär dessutom en stor satsning mot en smartare fabrik där digitala verktyg som TRUMPFs serviceapp är ett nödvändigt steg på vägen.

Serviceappen - förenklar vardagen för Rotage
”Med 12 TRUMPF maskiner och ett STOPA lager är vi väldigt beroende av bra och enkel kommunikation med TRUMPF i olika sammanhang,” säger Bo Hansson, Vice VD och Marknadschef på Rotage. Det handlar om både regelbundna avstämningar och projektmöten inför nya installationer samt support, maskinservice och reservdelsbeställningar. Här har MyTRUMPF och Serviceappen blivit en del av lösningen.

Slipper telefonköer och väntetider
Fördelarna med serviceappen är många - först och främst är det tidsbesparande då man slipper telefonköer. Ärendet skickas direkt till serviceorganisationen utan att gå via kundsupport. Magnus Johansson som är ansvarig för underhållsavdelningen på Rotage och hans operatörskollegor använder appen för all kommunikation med TRUMPFs servicetekniker. ”Alla serviceärenden registreras i appen, säger Magnus, vi ringer eller mailar aldrig. Och all kommunikation sker sedan i hela ärendet via i appen mellan oss och serviceteknikern på TRUMPF”

All produktionsstatus finns i appen
”Appen är större än bara service för oss vi tittar i den för att följa företagets välmående – vad händer just här och nu, säger han. I stället för att störa och fråga kollegorna i produktionen hur det går, om en maskin står stilla – vad är status på den, vad är det som hänt kan jag nu enkelt ta reda på det själv i appen.”
”Den ger full överblick, och det är minst lika kundvänligt som att prata med någon personligen” tillägger han. På Rotage har man gått ut internt med att hantera alla ärenden via appen oavsett maskin eller mjukvara, och upplevelsen är mycket snabbare behandling och tydligare respons.

Enkla steg vid serviceärenden
Medarbetana har appen i sin telefon samt att den finns på en gemensam ipad på vår avdelning, berättar Magnus. En jättefördel är att vi kan ta foton och filma och skicka med våra ärenden. Kommunikationen blir mycket tydligare åt båda håll tack vare det. "Att komplettera en eventuell felkod – med ett par bilder eller videoklipp gör det mycket mer konkret för mottagaren på TRUMPF också, säger Bo, och lättare att sätta sig in direkt i problemet." Rätt maskinnumret kommer dessutom med i ärendet per automatik så det behöver man inte leta reda på och lämna separat. Allt hamnar där det ska direkt. Kommunikationen med teknikern på TRUMPF sköts direkt i appen sedan.

Följer ärenden i realtid
I appen ser samtliga alla ärenden på alla maskiner, vem som varit i kontakt med TRUMPF, vad som är problem eller frågeställning och ärendets status. ”Det är nog det bästa av allt, tillägger Magnus, att vi ser direkt när en tekniker på TRUMPF tagit sig an caset och vi sedan får löpande uppdateringar i from av pushnotiser vad som händer – man felsöker, en reservdel är beställd eller en tekniker är på väg exempelvis. Bara att veta att någon är ansvarig för det är en jättepositiv känsla.” Bo ger ett exempel på ett serviceärende som registrerats i appen kl 14.43 och där man fått en pushnotis 14.49 att Tor på TRUMPF tagit hand om det. Så snabb respons kan man inte förvänta sig vid ett telefonsamtal där någon annan ska registrera och sedan skicka det vidare.

Använder appen dygnet runt
En stor fördel är att ärenden kan registreras dygnet runt. Att både under kvälls- och nattskift kunna ta tag i ett problem just när det upptäcks sparar både tid och energi då man slipper vänta på att ringa in när TRUMPF kundsupport öppnar samt slipper r lämna en notering till nästa kollega som går på nästa skift. Alla, oavsett vem som registrerade ärendet, kan följa dess status i realtid och ha full koll på varje steg. Då vi arbetar tvåskift är det mycket värt att veta att någon kan ta hand om problemet direkt på morgonen och vi lägger då direkt in i appen rätt kontaktperson inför nästa skift, säger Magnus.

Flera smarta funktioner
Appen hanterar inte bara serviceärenden utan här kan kunderna även boka in förebyggande underhåll, ställa frågor om till exempel vilken reservdel som behövs. I appen kan man även följa en planerad service och underhåll på maskinerna. Sparepart Idenification: Det finns en funktion för att identifiera exakt reservdel som ska beställas genom att ta en bild på aktuell reservdel. På så sätt slipper man leta i reservdelskataloger och långa lister. Till de vanligaste felkoderna finns enkla och strukturerade instruktioner i Technical Guide man själv kan följa och åtgärda felet på egen hand. Det kommer dessutom uppdateringar i appen regelbundet där någon Rotage ser fram emot är Visual Assistance som innebär att man i realtid kan få support av en tekniker via video där man filmar maskinen och vad som hänt. Serviceteknikern ser vad man som kund ser helt enkelt.

Expansionen kräver kapacitet
Det här med digitala lösningar är ju bara början ett nytt slags arbetssätt ,säger Bo. Vi uppskattare det mycket och har tidigt efterfrågat något sånt här. Det går väl i linje med hur vi utvecklas mot en smartare fabrik. Utifrån en större workshop med TRUMPF Smart Factory konsulter för en tid sedan tar Rotage med sig mycket in i nybygget och rokaden som görs. "Både maskinkapaciteten och utnyttjandegraden ska öka och vi bygger vi ju så vi får rätt flöden, säger Bo. Vi gör ett rent tunnplåtscenter nu med nya maskiner som kommunicerar med varann på rätt sätt." Här kommer man ha sina två stansmaskiner, en kombimaskin och hela fem stycken robotbockceller. Nybygget kommer att hantera efterbearbetningen såsom svets, montering, lager och utlastning. Lagret ska utnyttjas optimalt som ett logistikcentrum. "Vi har en del kvar men är på god väg nu, säger Bo och jag ser fram emot nästa steg vi tar - det kommer bli mycket smartare på alla sätt och vis"
Kontaktinformation
Postadress
Box 606
44117 Alingsås
Besöksadress
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556240-3369
Grundat: 1984
Anställda: 50
Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Kontakter

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Filmer

Vad är TRUMPF?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-24
Nyckeln till precision inom träbearbetning Fördelar med kvalitativa magnetfältsmätareIntervju med Agne SvenbergEtt årtionde av inno­vativa propanlösningarBOLIST inleder samarbete
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten