SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Säkerhetsinnovationer inom AI behövs

För att hålla jämna steg med cyberattacker
En färsk rapport belyser behovet av nya innovationer och investeringar i säkerhet för att förhindra att motståndare får ett övertag med AI-aktiverade cyberattacker.

Även om användningen av artificiell intelligens (AI) i dagens cyberattacker är begränsad, så varnar en ny rapport för att detta kan komma att förändras inom en snar framtid.

Rapporten, som skapats i samarbete med WithSecure™ (tidigare känd som F-Secure Business), det finska transport- och kommunikationsverket (Traficom) och det finska nationella nödförsörjningsverket (NESA), analyserar aktuella trender och utvecklingar inom AI, cyberattacker och områden där de två överlappar varandra. Rapporten pekar på att AI-användning för cyberattacker i dagsläget är mycket sällsynt och begränsar sig till appar som använder ”social engineering” (utger sig för att vara en individ), eller används på sådana sätt som inte är direkt observerbara av forskare och analytiker (såsom dataanalys i backend-system).

Rapporten framhåller dock att kvantiteten och kvaliteten på framstegen inom AI har ökat sannolikheten för mer avancerade cyberattacker inom en överskådlig framtid.

Enligt rapporten är målidentifiering, social engineering och imitation de mest överhängande hoten som möjliggörs av AI och något som förväntas utvecklas ytterligare inom de kommande två åren - både i antal och komplexitet.

Inom de kommande fem åren kommer angripare sannolikt att utveckla AI som självständigt kan hitta sårbarheter, planera och genomföra attackkampanjer, samt smyga i det fördolda för att undvika försvar och samla in information från komprometterade system eller från öppen källkod.

"Även om AI-genererat innehåll har använts för social engineering-ändamål, har AI-teknologier som utformats för att styra kampanjer, utföra attacksteg eller kontrollera logiken bakom skadlig programvara fortfarande inte observerats i det vilda. Dessa teknologier kommer först att utvecklas av resursstarka, högutbildade motståndare, såsom nationalstatsgrupper,” säger Andy Patel, Intelligence Researcher på WithSecure. "Efter att nya AI-teknologier har utvecklats av sofistikerade motståndare, kommer vissa av dessa sannolikt att sprida sig till mindre skickliga motståndare och därmed bredda hotbilden."

Medan nuvarande försvar kan hantera några av de utmaningar som angriparnas AI-användning innebär, belyser rapporten att andra kräver att försvararna måste anpassa sig och utvecklas. Nya tekniker behövs för att motverka AI-baserat nätfiske som använder syntetiserat innehåll, ”spoofing” av biometriska autentiseringssystem och andra egenskaper vid horisonten.

Rapporten berör också den betydelsefulla roll som icke-tekniska lösningar, såsom informationsdelning, resurser och utbildning i säkerhetsmedvetenhet, har för att hantera hotet från AI-drivna attacker.

"Säkerhet ser inte samma investeringsnivå eller framsteg som många andra AI-applikationer, vilket så småningom kan leda till att angripare får ett övertag,” säger Samuel Marchal, Senior Data Scientist på WithSecure. "Du måste komma ihåg att även om legitima organisationer, utvecklare och forskare följer integritetsbestämmelser och lokala lagar, så gör inte angripare det. Om beslutsfattare förväntar sig en utveckling av säkra, pålitliga och etiska AI-baserade teknologier, så måste de överväga hur de kan säkra den visionen i förhållande till AI-aktiverade hot."

Rapporten finns tillgänglig för nedladdning i sin helhet här: https://www.traficom.fi/en/publications/security-threat-ai-enabled-cyberattacks.

Om WithSecure™
WithSecure™, tidigare F-Secure Business, är en pålitlig partner som är expert på cybersäkerhet. IT-tjänsteleverantörer, MSSP:er och företag, tillsammans med de största finansiella instituten, och världens mest avancerade kommunikations- och teknikleverantörer vänder sig till oss för resultatbaserad cybersäkerhet. Vårt AI-baserade skydd säkrar såväl klienter som molnbaserade tjänster och lösningar. Våra lösningar för upptäckt av hot och realtidshantering av attacker baseras på proaktiv Threat Hunting. Våra konsulter arbetar tätt tillsammans med storföretag och utmanare inom teknikbranschen för att bygga motståndskraftiga cybersäkerhetslösningar. Med mer än 30 års erfarenhet av teknikutveckling som stödjer affärsverksamhet har vi skapat en lösningsportfölj som är utformad för att smidigt kunna växa tillsammans med partners genom kommersiella modeller.

WithSecure™ är grundat 1988 och noterat på NASDAQ OMX Helsinki Ltd.

WithSecure™
Inari Anttila, PR Manager
inari.anttila@withsecure.com
tel. +358438240090

Northern Link PR för WithSecure™
Björn Dahlgren
bjorn@nlpr.se
tel. +46761603760
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när