SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Säkra framtidens arbetsplats med identitet i centrum

Den nya arbetskraften ställer nya krav
Inget med pandemin har varit normalt. När COVID-19 svepte över jorden förändrades människors liv dramatiskt, både på det personliga och professionella planet. Globala restriktioner för rörelse och kontakt mellan människor tvingade företag i alla branscher att stänga dörrarna till den fysiska världen och migrera in i molnet i en aldrig tidigare skådad takt.

I dagsläget, när de allra flesta vuxna och arbetsföra personer har vaccinerat sig, planerar många företag att välkomna personalen tillbaka till det fysiska kontoret efter cirka 18 månaders arbete hemifrån. Men är företagen och dess personal redo att gå tillbaka till hur det såg ut innan pandemin? Är det ens möjligt att gå tillbaka till hur det var förr? Uppenbarligen inte.

Den nya arbetskraften ställer nya krav
Enligt den senaste rapporten från Aviva, “Thriving in the age of ambiguity” (“Trivsel i oklarhetens tid”), säger 69% av de anställda att flexibelt arbete kommer att spela en viktig roll i deras framtida jobb och karriärval, medan 64% av dem uppgav att flexibilitet i arbetade timmar direkt skulle påverka deras produktivitet och prestation. Idén om att arbetsglädje i en post-pandemisk värld är starkt beroende av att ge de anställda möjligheten att arbeta var och när de vill återspeglas också i Oktas forskning.

Oktas rapport ”The New Workplace Report”, som undersökte fler än 1000 kontorsarbetande svenskar, fann att 49% av de anställda idag föredrar en blandning av hem- och kontorsbaserat arbete, medan 14% vill arbeta hemifrån permanent. Utöver en större efterfrågan på lokaliserad flexibilitet fann Oktas rapport också att 61% av de anställda föredrar att arbeta asynkront, och 55% av dem hävdar att möjligheten att själva definiera sina arbetstimmar drastiskt skulle förbättra balansen mellan arbete och fritid, samt deras arbetstillfredsställelse.

Med tanke på detta kan vi med tillförsikt säga att ett traditionellt 9 till 5-arbete inte längre kommer att räcka, och företag måste nu hitta ett sätt att ge de anställda den flexibilitet som de förväntar sig på ett säkert sätt.

Framtidens arbete är hybrid
Att bestämma hur den framtida arbetsplatsen och arbetslivet kommer att se ut efter pandemin har varit ett stort samtalsämne under de senaste 18 månaderna, och lösningen kommer alltid att skilja sig från företag till företag.

I en nyligen publicerad artikel i Svenska Dagbladet kommer personal som arbetar hos några av Sveriges största arbetsgivare att flexibelt återgå till kontorsarbete när Covid-restriktionerna nu släpps. Ericsson uppger att tanken är att efter årsskiftet ska personalen stegvis gå tillbaka till kontoret, där ungefär hälften kommer att arbeta på plats halva veckan var. Storbanken Nordea säger att de även fortsättningsvis kommer att arbeta efter en hybridmodell som kombinerar arbete från kontoret med arbete hemifrån. Det flexibla arbetssättet stödjer upp till två dagars distansarbete per vecka, när det är möjligt och beroende på arbetsteam.
Samtidigt uppmärksammades Apples VD, Tim Cook, nyligen efter att ha sagt till sin globala personalstyrka på 137 000 anställda att de måste återvända till kontoret från början av september - ett beslut som bestridits av cirka 80% av alla Apple-anställda som hävdar att de kan leverera “samma kvalitet på produkter och tjänster som Apple är känt för, samtidigt som de arbetar nästan helt och hållet på distans.”

Utifrån detta kan vi anta att många organisationer kommer att behöva anta en hybrid arbetsstrategi i framtiden för att kunna tillgodose medarbetarnas skiftande krav och se till att varje anställd känner sig trygg, bekväm, fri och säker på sin arbetsplats.

Identitet möjliggör frihet och förtroende
Att hitta balansen mellan frihet och säkerhet är dock inte utan utmaningar, särskilt inte inom stora hybrida IT-landskap, byggda av komplexa äldre system och modern molnteknik som inte naturligt integreras med varandra. Lägg då till alla enheter som ska hanteras och behovet av att verifiera flera okända nätverk varje gång en användare loggar in på ett trådlöst nätverk - då är det lätt att se varför traditionella säkerhetsmodeller inte håller måttet.

Istället behövs en ny inställning till säkerhet enligt konceptet Zero Trust, vilket förutsätter att användare inte ska ha tillgång till data eller applikationer till dess annat har bevisats genom identitet, enhet, nätverk eller plats. Det är förmågan att hantera balansen mellan säkerhet och tillgänglighet som tydligast visar värdet av moderna identitetslösningar.

Det är först när företag kan ge sina medarbetare en sömlös, enkel och lösenordsfri åtkomst till alla resurser de behöver för att arbeta, oavsett tid eller plats, som företag kan möta medarbetarnas förväntningar på flexibilitet utan att äventyra säkerheten.

Av Mattias Bolander, Nordenchef, Okta

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Henrik Aare | PR consultant
henrik@nlpr.se | +46 70 598 22 82
Northern Link PR
Banérgatan 12, 115 23 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när